Taliban soovib saada sõna ÜRO Peaassambleel (3)

Copy
Talibani valitsuse välisminister Amir Khan Muttaqi.
Talibani valitsuse välisminister Amir Khan Muttaqi. Foto: Muhammad Farooq/AP/Scanpix

Afganistanis võimule tulnud islamiliikumine Taliban on esitanud palve esineda sellenädalasel ÜRO Peaassambleel pöördumisega maailma liidrite poole, ütles teisipäeval ÜRO pressiesindaja.

Taotluse vaatab nüüd läbi volituste kontrollimise komitee, lausus kõneisik Stéphane Dujarric.

ÜRO peasekretär António Guterres sai liikumiselt kirja, milles palutakse võimalust osaleda maailmaorganisatsiooni kõrgetasemelisel debatil, märkis Dujarric.

Kiri oli dateeritud esmaspäeva, 20. septembriga, päevaga enne istungjärgu algust, ütles ta, lisades, et selle oli allkirjastanud «välisminister» Amir Khan Muttaqi.

Kirjas märgiti ka, et Ghulam Isaczai «ei esinda enam» ÜROs Afganistani. Isaczai oli läinud kuul USA vägede lahkumise järel võimult tõugatud Afganistani valitsuse suursaadik.

Kirjas öeldi, et Taliban nimetas Afganistani alaliseks esindajaks ÜROs oma Dohas tegutseva kõneisiku Suhail Shaheeni.

Kirjas, mille päises seisis «Afganistani Islamiemiraat, Välisministeerium», oli ka öeldud, et endine president Ashraf Ghani «tagandati» 15. augustil ehk päeval, mil ta riigist põgenes.

«Maailma riigid ei tunnista teda enam presidendina,» oli kirjas ÜRO andmetel öeldud.

ÜRO pressiesindaja sõnul oli Guterrres varem saanud eraldi kirja Isaczailt, milles oli ära toodud Afganistani delegatsiooni koosseis istungjärgul.

«Sekretariaat saatis need kaks teatist pärast Peaassamblee presidendi kantseleiga konsulteerimist assamblee 76. istungjärgu volituste kontrollimise komisjoni liikmetele,» ütles ta.

Komiteesse kuuluvad Venemaa, Hiina, Ameerika Ühendriigid, Rootsi, Lõuna-Aafrika Vabariik, Sierra Leone, Tšiili, Bhutan ja Bahama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles