WHO: deltatüvi on teised muret tekitavad variandid välja tõrjunud

BNS
Copy
Seni nii Eestis kui ülejäänud Euroopa Liidus sihiks olnud täiskasvanud elanikkonna 70-protsendiline vaktsineerimisega hõlmatus ei ole Delta tüve leviku pidurdamiseks piisav.
Seni nii Eestis kui ülejäänud Euroopa Liidus sihiks olnud täiskasvanud elanikkonna 70-protsendiline vaktsineerimisega hõlmatus ei ole Delta tüve leviku pidurdamiseks piisav. Foto: Kristjan Teedema

Deltatüvi on välja tõrjunud kolm muud muret tekitavat Covid-19 varianti, mis moodustavad nüüd vaid väikese osa sekveneeritud proovidest, teatas WHO teisipäeval.

«Alfa-, beeta- ja gammatüve on praegu alla ühe protsendi. Kogu maailmas on tõesti valdav delta,» ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) koroonatõrjetegevust juhtiv Maria Van Kerkhove.

Delta on muutunud tema sõnul elujõulisemaks, nakkavamaks ja asunud välja tõrjuma teisi ringlevaid viirusi. Ta lisas, et deltatüve on tuvastatud enam kui 185 riigis.

Kõik viirused muteeruvad aja jooksul, sealhulgas Covid-19 haigust põhjustav SARS-CoV-2.

2020. aasta lõpus ajendas rahvatervisele maailmas suuremat ohtu kujutavate tüvede väljailmumine ÜRO terviseametit iseloomustama neid kui huvipakkuvaid või siis muret tekitavaid. WHO otsustas nimetada need kreeka tähestiku tähtede järgi, et vältida nende riikide häbimärgistamist, kus need esmalt tuvastati.

Nelja muret tekitava tüve kõrval on ka viis huvipakkuvat, kuid Van Kerkhove sõnul on kolm neist – eeta, ioota ja kapa – nüüdseks kvalifitseeritud vaid jälgimisel olevateks. «See on tõesti tingitud leviku muutustest ja sellest, et muret tekitavad tüved on huvipakkuvad lihtsalt välja tõrjunud,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles