USA staabiülemate ühendkomitee esimees kohtus Helsingis oma Vene kolleegiga

Copy
USA staabiülemate ühendkomitee esimees Mark Milley (vasakul) ja Vene kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov (paremal) 2019. aastal kohtumisel Šveitsis.
USA staabiülemate ühendkomitee esimees Mark Milley (vasakul) ja Vene kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov (paremal) 2019. aastal kohtumisel Šveitsis. Foto: Alexei Yereshko / TASS / Scanpix

USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley kohtus kolmapäeval Helsingis Vene kindralstaabi ülema kindral Valeri Gerassimoviga.

Kohtumise taga on USA soov saada Afganistaniga piirnevates riikides sõjaväebaaside kasutamise õigusi ja muud terrorivastaseks võitluseks vajalikku tuge. Venemaa on aga selle vastu.

Kuna USA-l ei ole enam Afganistanis vägesid, on tal vaja baase, luureandmete jagamist ja teisi kokkuleppeid jälgimaks Al-Qaeda ja Islamiriigi (IS) võitlejate tegevust Afganistanis, et hoida ära nende ümbergrupeerumine ning oht Ühendriikidele ja tema liitlastele.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov ütles juulis, et Moskva on USA-d hoiatanud, et Ameerika sõdurite paigutamine Afganistani naaberriikidesse ei ole vastuvõetav.

Tema sõnul ütles Venemaa USA-le «otse ja keerutamata, et see muudaks palju asju mitte ainult meie arusaamades sellest, mis selles tähtsas piirkonnas aset leiab, vaid ka meie suhetes USAga».

Rjabkov lisas, et Venemaa on hoiatanud ka Kesk-Aasia vabariike.

«Me hoiatasime neid selliste sammude eest ja meil on olnud ka otsekohesed kõnelused sel teemal meie Kesk-Aasia liitlaste, naabrite ja sõpradega ning samuti teiste riikidega regioonis, mis on otseselt mõjutatud.»

Milley ei soovinud teda Helsingis saatvatele ajakirjanikele kõneluste üksikasju avaldada.

Tema pressiesindaja kolonel Dave Butler ütles kolmapäeval, et kohtumine oli jätk kõnelustele kahe riigi sõjaväejuhatuste kommunikatsiooni parandamise eesmärgil, et vähendada riske ja vältida konflikte operatsioonide käigus.

Butleri sõnul leppisid pooled kokku, et kõneluste üksikasju ei avaldata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles