Intervjuu ⟩ «Afganistani armee andis alla häbiväärse tehingu tulemusena» (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Afganistanist põgenenud president Ashraf Ghani süvendas etnilisi erimeelsusi, viis riigi lõhestumiseni, ütleb suursaadik Mohammad Zahir Aghbar. 
Afganistanist põgenenud president Ashraf Ghani süvendas etnilisi erimeelsusi, viis riigi lõhestumiseni, ütleb suursaadik Mohammad Zahir Aghbar. Foto: Jaanus Piirsalu

Rahvaülestõus pühib Talibani varem või hiljem võimult, sest vastupanu Panjshēri orust hakkab kindlasti laienema, oli Afganistani suursaadik Tadžikistanis Mohammad Zahir Aghbar (57) veendunud.

Talibani metsikused, majanduse seiskumine, islami põhimõtete eiramine, loetles Afganistani politsei endine juht Aghbar Postimehele põhjuseid, miks islamiradikaale ootab tema meelest vältimatu kaotus nagu 20 aastat tagasi. Sümboolselt andis ta intervjuu Talibani eelmise võimu ajal (1995–2001) nendevastast võitlust juhtinud Ahmad Shah Massoudi portree taustal.

Keda te esindate, kellele te praegu suursaadikuna allute?

Meie põhiseaduse järgi täidab juhul, kui presidenti pole, riigijuhi ülesandeid asepresident. Ma esindan praegu riiki, mille president on seega Amrullah Saleh. Saleh asub praegu Panjshēri orus (vastupanukeskus Talibanile – J. P.) ning on seotud seal oma asjadega.

Ei tohi teha järeleandmisi terroristlikule rühmitusele, mis on pantvangi võtnud terved linnad. Kui seda terroristlikku organisatsiooni, mis on kantud ÜRO musta nimekirja ning mis iga päev paneb toime sadu kuritegusid Afganistani rahva vastu, tunnustatakse ametlikult valitsusena, siis see on üks suur ebaõiglus kogu inimkonna vastu.

Seadus on meie poolt. Maailm peab kaitsma seadust. Kui te vaatate talibite valitsuse koosseisu, siis te näete, et mitu neist on läbi käinud Guantánamost (ameeriklaste vangilaager rahvusvahelises terrorismis kahtlustatavate kinnipidamiseks – J. P.) ning ameeriklased ise nimetasid neid terroristideks. Ma väga loodan, et maailma meedia ei kajasta neid kui valitsust, vaid kui terrorirühmitust, mis tuli ja okupeeris Afganistani.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles