Biden ja Macron leppisid kokku pingete leevendamises riikide vahel (2)

Copy
Joe Biden ja Emmanuel Macron
Joe Biden ja Emmanuel Macron Foto: Brendan Smialowski

USA president Joe Biden ja tema Prantsusmaa ametivend Emmanuel Macron pidasid kolmapäeval esimese telefonivestluse pärast tüli allveelaevade müügi üle Austraaliale ja leppisid kokku pingete leevendamises.

Kõne järel tehtud ühisavalduses lubasid riikide liidrid käivitada põhjalikud konsultatsioonid usalduse taastamiseks ja kohtuda Euroopas oktoobri lõpus. Esialgu kohta ei täpsustatud.

Avalduse prantsuskeelses versioonis oli selgemini välja toodud, et avatud konsultatsioonid oleksid seda olukorda vältinud. «Kaks juhti nõustusid, et olukord olnuks parem, kui liitlaste vahel olnuks avatud konsultatsioonid seoses küsimustega, mis pakuvad Prantsusmaale ja meie Euroopa partneritele strateegilist huvi,» edastati teadaandes.

Macron andis varem päeval riigi suursaadikule korralduse naasta järgmisel nädalal Washingtoni.

Macroni vihastas Austraalia läinudnädalane otsus loobuda 2016. aastal sõlmitud leppest Prantsuse allveelaevade soetamiseks ja osta selle asemel USA tuumaallveelaevu vastavalt USA ja Ühendkuningriigiga sõlmitud kaitsepaktile.

Pariisile valmistas ka tuska, et Austraalia pidas Washingtoni ja Londoniga läbirääkimisi salaja. Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian nimetas seda reetmiseks ja noa selgalöömiseks.

Prantsuse võimudele anti mitme miljardi dollarilisest leppest loobumisest teada vaid mõni tund enne seda seda, kui Biden uue kaitsepakti AUKUS avalikustas.

USA valitsus andis pühapäeval teada, et 78-aastane Biden on tahtnud Macroniga rääkida, kuid viimane ei ole kiirustanud toru haarama.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles