Maailma suurvõimud ootavad Afganistanilt kaasavat valitsust

BNS
Copy
Talibani võitlejad kontrollpunktis.
Talibani võitlejad kontrollpunktis. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP Photo/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget jõudsid kolmapäeval Afganistani küsimuses ühisseisukohale, et survestada Talibani kaasavama valitsemise suunas.

Hiina ja Venemaa on kirjeldanud Talibani võitu Afganistanis USA kaotusena, kuid ükski riik pole seni asunud Talibani valitsust tunnustama.

«Kõik julgeolekunõukogusse kuuluvad suurriigid soovivad rahumeelset ja stabiilset Afganistani, kus humanitaarabi saab jagada probleemideta ja diskrimineeriseta,» ütles ÜRO peasekretär António Guterres kohtumise järel.

Ta kinnitas, et suurriigid ootavad Afganistanilt naiste ja tüdrukute õiguste austamist ja leiavad, et riik ei või muutuda terrorismi kasvulavaks. Samuti peetakse vajalikuks, et valitsus suudaks esindada kõiki elanikkonna osi.

USA, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Venemaa välisministrid kohtusid omavahel New Yorgis ning Hiina välisminister Wang Yi liitus nendega üle tunni kestnud kohtumiseks videosilla vahendusel.

Briti välisminister Liz Truss nimetas kohtumist «konstruktiivseks» ja «paljus üksmeelseks».

USA kõrge ametiisik märkis, et keegi osapooltest, ka mitte Hiina, ei ole rahul Talibani üleminekuvalitsuse koosseisuga.

Hiina on varemalt kritiseerinud USA-d Afganistanile kuuluvate miljardite dollarite külmutamise eest. Samal ajal on Peking huvitatud sellest, et naaberriik ei kujuneks äärmusluse tugipunktiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles