Suri afroameerika kino ristiisaks nimetatud Melvin Van Peebles

Copy
Melvin Van Peebles USA-s New Yorgis 8. mai 2008.
Melvin Van Peebles USA-s New Yorgis 8. mai 2008. Foto: Joseph Marzullo/www.imago-images.de/Scanpix

Afroameerika filmikunstnik Melvin Van Peebles, kelle 1971. aasta linateos «Sweet Sweetback's Baadasssss Song» inspireeris tervet põlvkonda mustanahalisi filmitegijaid, suri 89 aasta vanuses.

Van Peebles, keda on nimetatud «kaasaegse afroameerika kino ristiisaks» suri teisipäeva öösel oma kodus, teatasid tema näitlejast poeg Mario Van Peebles ja The Criterion Collection.

«Teatame kurbusega Ameerika kino suurkuju Melvin Van Peebles’i lahkumisest. Ta suri läinud ööl oma kodus pere keskel.»

«Van Peebles jättis oma võrratu karjääri jooksul rahvusvahelisele kultuurimaastikule kustumatu jälje. Teda jäädakse sügavalt igatsema,» öeldi teates.

Filmiga «Sweet Sweetback's Baadasssss Song», kus mustanahaline seksitöötaja tapab kaks rassistlikku politseinikku, kes peksid Mustade Pantrite aktivisti, pani Van Peebles aluse niinimetatud blaxploitation' i filmide ajastule, inspireerides filmitegijaid, nagu Spike Lee ja Barry Jenkins.

Režissööri enda rahastatud filmi näidati esialgu vaid kahes kinos, kuid see kujunes afroameerika kogukonnas niivõrd menukaks, et tõi lõpuks sisse kümme miljonit dollarit, tehes sellest toona aegade suurima müügituluga sõltumatu filmi.

The Criterion Collection nimetas filmi «afroameerika ja ameerika sõltumatu kino teetähiseks, mis läbistas kultuuri šokilainena».

«Isa teadis, et mustanahaliste pildid loevad. Kui pilt on väärt tuhat sõna, siis mida on väärt üks film? Me tahame olla edu, mida me näeme, seega me peame nägema end vabana,» ütles Mario Van Peebles isa surmast teatades.

«Tõeline vabanemine ei tähendanud koloniseerija mentaliteedi järeleaimamist. See tähendas võimu, ilu ja ühenduste hindamist kõigis inimestes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles