Rootsi kahtlustab Islamiriigiga seotud naist raskes sõjakuriteos

Copy
Arvatavate Islamiriigi võitlejate sugulased Süürias al-Holi laagris. Foto on illustratiivne.
Arvatavate Islamiriigi võitlejate sugulased Süürias al-Holi laagris. Foto on illustratiivne. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Rootsi kahtlustab äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) liitunud 49-aastast naist raskes sõjakuriteos ja Stockholmi kohus pani ta neljapäeval vangi.

Prokuröri sõnul kahtlustatakse naist Süürias alla 15-aastase lapse lapssõdurina kasutamisest osavõtmises.

Süüdistaja nõuab naise vangistamist, sest on oht, et vastasel juhul hävitab ta asitõendeid või mõjutab uurimist muul moel.

Naise advokaadi sõnul eitab tema klient kuriteo toimepanekut.

«See on minu teada esimene kord, mil me käsitleme Rootsi kohtus lapssõdureid. See on haruharv juhtum,» kommenteeris süüditaja Reena Devgun SVT-le.

Kahtlusalune naine sõitis SVT andmetel 2013. aastal Süüriasse, et liituda Islamiriigiga. Tal oli kaasas viis last. SVT valduses on pilte, millel mõned neist lastest poseerivad relvadega. Kaks vanemat last suri Süürias.

SVT andmetel pöördus naine eelmisel aastal Rootsi tagasi. Ta peeti detsembris kinni kahtlustatuna abielule sundimises 2018. aastal. Mõni päev hiljem lasti ta vabaks ja naine viibis vabaduses uue vahistamiseni sel nädalal.

Rootsist läks alates 2012. aastast umbes 300 inimest Süüriasse islamirühmitustesse võitlema. Ligi pool neist on nüüdseks Rootsis tagasi. Osa Süüriasse jäänutest on lahingutes surnud, osa vangi võetud, mõned elavad seal vabalt edasi.

Rootsist Süüriasse suundunutest kolmandiku moodustasid naised. Viimase aasta jooksul on mitmed neist tagasi tulnud ja nii mõnegi suhtes käib eeluurimine sõjakuritegude kahtluse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles