Saksamaal toimub valimiste eel üleriigiline kliimastreik

Copy
Kliimastreik 17. septembril Münchenis.
Kliimastreik 17. septembril Münchenis. Foto: Alexander Pohl / imago images / Scanpix

Saksamaal plaanivad täna üldvalimiste eel tänavaile tulla kümned tuhanded kliimaaktivistid, nende seas Greta Thunberg, kes tahavad avaldada survet kantsler Angela Merkeli mantlipärijaks pürgijatele.

Ühenduse Reeded Tuleviku Nimel (Fridays for Future) meeleavaldustel öeldakse, et poliitiline eliit on nooremat põlvkonda alt vedanud.

«Erakonnad ei ole kliimakatastroofi piisavalt tõsiselt võtnud,» ütles ühenduse Saksa haru juht Luisa Neubauer, kelle sõnul on muutus võimalik ainult siis, kui erakondi tänavailt survestada ja fakti ette panna.

Peamised kandidaadid kantslerikohale on sotsiaaldemokraat Olaf Scholz ja Armin Laschet Merkeli kristlikest demokraatidest.

Arvamusküsitluste järgi on Scholzil väike edumaa ning ta toetus on 25 protsendi juures, võrreldes Lascheti umbes 21 protsendiga.

Ehkki kliimast on saanud paljude sakslaste jaoks pakiline küsimus, eriti pärast tänavusi üleujutusi, ei ole see eriti tõstnud roheliste kandidaadi Annalena Baerbocki toetust, mis jääb favoriitide omale tublisti alla.

Reedel on riigis plaanis üle 400 kliimastreigi, seejuures on kavas Rootsi kliimaaktivisti Greta Thunbergi kõne riigipäevahoone juures.

Meeleavaldajate keskne nõudmine on proovida piirata maakera soojenemine 1,5 kraadile Celsiuse järgi, nagu näeb ette Pariisi kliimalepe.

Ehkki Merkel on kliimakaitse häälekas toetaja, ei ole Saksamaa suutnud viimastel aastatel emissioonikärpe eesmärke täita.

Aprillis leidis riigi põhiseaduskohus, et valitsuse kava süsihappegaasi vähendamiseks ei ole Pariisi kliimaleppe eesmärkide täitmiseks piisav ja koormab ebaõiglaselt tulevasi põlvkondi.

Kõik kolm peamist parteid on lubanud seada kliimakaitse valimisvõidu korral oma prioriteediks.

Ühenduse Reeded Tuleviku Nimel aktivistide sõnul on aga isegi roheliste programm ebapiisav soojenemise piiramiseks 1,5 kraadile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles