Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont astub Itaalias kohtu ette

Copy
Kataloonia endine president Carles Puigdemont.
Kataloonia endine president Carles Puigdemont. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Neli aastat eksiilis elanud endine Kataloonia president Carles Puigdemont vahistati eile Itaalias ja tal tuleb seal kohtu ette astuda.

Euroopa Parlamendi liige Puigdemont on 2017. aasta Kataloonia iseseisvusrefendumist peale Belgias elanud. Ta peeti kinni neljapäeval Sardiinias Alghero linnas, ütles tema personalijuht Josep Lluis Alay.

«Ta astub Sassari apellatsioonikohtu kohtunike ette, kes otsustavad, kas lasta tal minna või anda välja,» ütles Alay Twitteris.

Hispaanias ootab Puigdemonti süüdistus mässule õhutamises.

Puigdemonti Brüsselis viibiv advokaat Gonzalo Boye ütles reedel AFP-le, et tema klient veetis öö vanglas ning ootab nüüd teadet eelistungi kohta.

«Me ei tea, kas see on täna või homme,» ütles advokaat. Sama ütles ka Puigdemonti Sardiinias aitav Itaalia advokaat Agostinangelo Marras.

Puigdemonti toetajad on juba Sardiinia loodeosas asuva Sassari kohtuhoone ette kogunenud, lehvib Kataloonia lipp, plakatitel nõutakse vabadust katalaani poliitvangidele.

Boye jutu järgi peeti Puigdemont kinni, kui ta saabus europarlamendiliikmena Sardiiniasse kultuurifestivalile. Alghero linnal on Katalooniaga tugevad sidemed.

58-aastane Puigdemont on Hispaanias tagaotsitav süüdistatuna mässule õhutamise katsetes, et saavutada 2017. aasta rahvahääletusega Kataloonia iseseisvus.

Tänavu märtsis tühistas Euroopa Parlament Puigdemonti ja veel kahe iseseisvusmeelse liikme saadikupuutumatuse. Euroopa Kohus jättis juulis otsuse jõusse.

Puigdemont on aga europarlamendi otsuse edasi kaevanud ja ELi kohus ei ole lõppotsust veel langetanud.

Madrid teatas pärast Puigdemonti vahistamist neljapäeval, et austab Itaalia võimude ja kohtute otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles