Allikad: Jeemenis on nädalaga tapetud üle 140 inimese

Copy
Jeemeni huthi-meelsed sõdurid peavad valvet Sanaas 21. septembril 2021 linna endale allutamise aastapäeval.
Jeemeni huthi-meelsed sõdurid peavad valvet Sanaas 21. septembril 2021 linna endale allutamise aastapäeval. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix

Sel nädalal on üle 140 inimese tapetud Jeemeni valitsusmeelsete vägede ja mässuliste kokkupõrgetes, väitsid sõjaväe- ja tervishoiuallikad reedel AFP-le.

Nelja päeva jooksul on võitluses strateegiliselt tähtsa Maribi linna pärast riigi põhjaosas ning Shabwa provintsis Lõuna-Jeemenis tapetud vähemalt 51 valitsusmeelset, kinnitasid sõjaväeallikad.

Nad lisasid, et samal ajal on surma saanud vähemalt 93 Iraani toetatud huthi mässulist.

Tervishoiuallikad kinnitasid neid andmeid.

Anonüümseks jääda soovinud sõjaväeallikate sõnul on huthid seejuures edusamme teinud, hõivates ühe piirkonna Maribis ning kolm Shabwas.

Huthid hoogustasid jõupingutusi Maribi vallutamiseks veebruaris ning siis oli mõlemal poolel sadu tapetuid.

Kontroll naftarikka piirkonna üle tugevdaks huthide positsioone relvarahu kõnelustel.

Jeemeni konflikt lahvatas 2014. aastal, kui huthid vallutasid pealinna Sanaa. Sellele järgnes aasta hiljem Saudi Araabia juhitud sekkumine rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse toetuseks.

Kui ÜRO ja Washington püüavad kaasa aidata sõja lõpetamisele, nõuavad huthid enne relvarahu läbirääkimisi Sanaa lennuvälja taasavamist, mille saudid 2016. aastal blokeerisid.

Kümned tuhanded inimesed on sõjas hukkunud ja 80 protsenti jeemenlastest sõltub toiduabist. ÜRO järgi on Jeemenis tegemist maailma kõige raskema humanitaarkriisiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles