Vene gaasihiiu Novatek üks ameeriklasest juht võeti USAs kinni

Copy
Vene gaasihiiu Novatek juhtkonda kuuluv ameeriklane Mark Gyetvay.
Vene gaasihiiu Novatek juhtkonda kuuluv ameeriklane Mark Gyetvay. Foto: Julius Kalinskas/ Scanpix

Vene gaasihiiu Novatek üks ameeriklasest juht Mark Gyetvay, kellele president Vladimir Putin andis Vene kodakondsuse, võeti USAs kinni süüdistatuna maksudest kõrvalehoidumises ja pettuses.

Novateki direktorite nõukogu liiget Gyetvayd süüdistatakse USA võimude petmises vältimaks mitme miljoni dollari ulatuses maksude maksmist. Selle eest võib teda oodata mitmekümne aastane vangistus, edastas Ühendriikide justiitsministeerium.

Ministeeriumi sõnul avas Gyetvay Šveitsis kaks pangakontot tulusate aktsiaoptsioonide jaoks, mis olid osa tema hüvitistest. Ta jättis kodumaal maksmata miljoneid dollareid makse.

Nendel kontodel oli millalgi üle 93 miljoni dollari ning Gyetvay pani need oma tolleaegse naise nimele, et varjata väliskontode kuulumist talle ja kontrolli nende üle.

Gyetvay oli kunagi Novateki finantsjuht, kuid kompanii teatas reedel tehtud avalduses, et ameeriklane lahkus sellelt ametikohalt 2014. aastal ning on nüüd tegevjuhtkonna liige.

«Sellel olukorral ei ole absoluutselt mingit mõju Novateki tegevusele ja finantstegevusele,» ütles Vene gaasitöötuse tähtsuselt teine tegija avalduses.

Pärast Floridas kohtuniku ette ilmumist lasti Gyetvay kuni kohtuprotsessini kautsjoni vastu vabaks, selgus kohtudokumentidest, mida AFP nägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles