Kim Jong-uni õde: kahe Korea kohtumise tingimus on lugupidamine

Copy
Kim Yo-jong
Kim Yo-jong Foto: JORGE SILVA / POOL

Põhja-Korea juhi mõjukas õde teatas laupäeval tehtud avalduses, et kahe Korea vaheline kohtumine võib toimuda, aga vaid juhul, kui tagatud on vastastikune lugupidamine ja erapooletus.

See oli kahe päeva jooksul teine Kim Jong-uni õe ja peamise nõuandja Kim Yo-jongi tehtud avaldus Koreade vahelise kohtumise teemal.

Reedel kutsus ta Souli üles lõpetama vaenulik poliitika Pyongyang suunal pärast seda, kui Lõuna-Korea president kutsus üles kuulutama ametlikult sõjaseisukord Põhja-Koreaga lõppenuks.

Kahe Korea vahel aastatel 1950-1953 toimunud sõda lõppes relvarahu, mitte rahulepinguga, mis tähendab, et ametlikult on Soul ja Pyongyang juba üle poole sajandi sõjas.

Kahe Korea vaheline tippkohtumine Kim Jong-uni ja Moon Jae-in vahel saab toimuda «vaid siis, kui on tagatud erapooletus ja vastastikune austus,» ütles Kim Põhja-Korea ametliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel.

Ta lisas, et tippkohtumine või läbirääkimised sõja lõpetamise üle saavad toimuda «lähiajal konstruktiivse dialoogi läbi».

«Põhi ja Lõuna ei pea raiskama aega üksteise süüdistamise ja sõnasõjaga,» lisas ta.

Ta kordas ka reedest üleskutset, et Lõuna-Korea loobuks oma «ebavõrdsetest topeltstandarditest» viidates Mooni kriitikale Põhja-Korea hiljutiste raketikatsetuste suunal.

Eelmisel nädalal katsetas Lõuna-Korea edukalt allveelaevalt tulistatavat ballistilist raketti. Lõuna-Koreast sai sellega alles seitsmes riik, kellel on sellisele sõjatehnikale ligipääs.

Põhja-Korea on ainuüksi septembris tulistanud kahel korral rakette, ühel korral pikamaaraketi ja teisel korral kas lühimaa ballistilist raketti.

Suhted Põhja- ja Lõuna-Korea vahel katkesid pärast USA ja Põhja-Korea 2019. aasta tippkohtumist Hanois, kus USA toonane president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kokkuleppele ei jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles