Lavrov: Venemaa, USA, Hiina, Pakistan on Talibani küsimuses sünkroonis

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov esinemas ÜRO Peaassambleel New Yorgis.
Vene välisminister Sergei Lavrov esinemas ÜRO Peaassambleel New Yorgis. Foto: Vene välisministeerium / TASS / Scanpix

USA, Hiina, Venemaa ja Pakistan teevad koostööd selle nimel, et Afganistanis võimu haaranud Taliban peaks kinni oma lubadustest, iseäranis sellest, et see moodustab kaasava valitsuse ning tõkestab äärmusluse levikut, ütles laupäeval Vene välisminister Sergei Lavrov.

Venemaa, Hiina ja Pakistani esindajad reisisid Katari pealinna Dohasse ja seejärel Afganistani pealinna Kabuli, et suhelda Talibani ning «ilmalike võimude» esindajatega, endise presidendi Hamid Karzai ja Abdullah Abdullah'ga, sõnas Lavrov.

Talibani väljakuulutatud ajutine valitsus ei peegelda Afganistani ühiskonna spektrit, ütles Lavrov, kelle sõnul jätkatakse Afganistani pooltega suhtlemist.

Taliban on lubanud kaasavat valitsust, mõõdukamat islamipõhist korda kui 1996.-2001. aasta režiimi ajal. Samuti lubati stabiilsust pärast 20 aastat kestnud sõda ning samuti takistada äärmuslastel kasutada Afganistani kui baasi. Viimaste Afganistanist tulnud teadete põhjal võivad nad naasta oma vana karmikäelise ühiskonnakorralduse juurde, iseäranis naiste ja tüdrukute küsimuses, kirjutas Associated Press.

«Kõige tähtsam... on tagada, et nad peaksid kinni avalikult antud lubadustest,» ütles Lavrov. «See on meie jaoks peamiseks prioriteediks.»

Lavrov kõneles pressikonverentsil enne esinemist ÜRO Peaassambleel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles