Venemaa õhurünnakutes Süürias hukkus 11 Türgi toetatud mässulist

Copy
Vene õhujõudude rünnaku suitsusammas Süüria põhjaosas.
Vene õhujõudude rünnaku suitsusammas Süüria põhjaosas. Foto: Moawia Atrash / ZUMA Wire / Scanpix

Venemaa õhurünnakutes Süüria põhjaosas hukkus vähemalt 11 Türgi toetatud mässuliste rühmituse liiget, teatas pühapäeval Londonis baseeruv vabaühendus.

Õhurünnakus sai tabamuse koolimaja, mida kasutas «sõjaväebaasina» Al-Hamza rühmitus, ütles Suurbritannias asuv Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Al-Hamza tegutseb Süüria põhjaosas Arfini linna lähistel, mida alates 2018. aastast kontrollivad Türgi toetatud mässulised.

«Vene õhurünnakutes sai 11 võitlejat surma ja veel 13 haavata,» teatas vabaühendus, mis toetub mitmetele infoallikatele Süürias.

Vabaühenduse teatel võib hukkunute arv veelgi kasvada, sest praegu püütakse rusude alt ohvreid välja tuua.

Vabaühenduse juhi Rami Abdul Rahmani sõnul on taolised Vene õhurünnakud Süüria selles osas haruldased, sest piirkond on viimased kolm aastat olnud Türgi ja Ankara toetatud Süüria mässuliste kontrolli all.

Augustis korraldas Venemaa õhurünnaku teise Arfini lähistel baseeruva Türgi toetatud mässulise rühmituse, Faylaq al-Shami vastu, ütles ta.

Ankara-toetatavaid mässulisi koondava Rahvusliku Vabastusrinde kõneisik nimetas pühapäeval rünnakut «selgeks sõnumiks Venemaalt» Türgile, mis näitab, et mingeid «punaseid jooni» pole.

Türgi toetab president Bashar al-Assadi valitsusvägedega võitlevaid Süüria mässulisi ja on Süüria põhjaosas korraldanud ka mitmeid operatsioone Kurdi vägede ja Islamiriigi (IS) vastu.

Venemaa on Assadi režiimi tugev toetaja ning alates 2015. aastast on Moskva sekkunud ka sõjaliselt.

Ehkki Ankara ja Moskva toetavad erinevaid osapooli, on kaks riiki vahendanud mitmeid relvarahu kokkuleppeid Süüria loodeosas, sealhulgas ka 2020. aastal sõlmitud relvarahu Idlibis, mis on mässuliste viimaseks suureks tugipunktiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles