Norra tähistas viirusepiirangute lõppu lärmaka pidutsemisega

Copy
Inimesed Oslo tänavatel.
Inimesed Oslo tänavatel. Foto: Naina Helén Jama

Norra politsei teatas pühapäeval kümnetest korrarikkumistest ja vägivaldsetest kokkupõrgetest Oslos, pärast seda kui linna tänavad, baarid ja restoranid olid täis viirusepiirangute lõppu tähistavaid inimesi.

Norra valitsus teatas reedel ootamatult, et enamik viirusepiiranguid lõpetatakse laupäeval ning 5,3 miljoni elanikuga riik võib naasta tavaellu.

Peaminister Erna Solbergi ootamatu avaldus viirusepiirangute lõpetamise kohta tuli paljudele norrakatele üllatusena ja tekitas kaose nii pealinnas Oslos kui ka mujal.

Lärmakad pidustused algasid laupäeva pärastlõunal ja kestsid pühapäeva varahommikuni. Politsei teatel toimusid mitmes kohas rahutused, kaasa arvatud Bergenis ja ka Trondheimis, kuid kõige hullem olukord oli Oslos.

Pealinna ööklubide, baaride ja restoranide uste taga looklesid laupäeva õhtul pikad järjekorrad ning politsei registreeris öösel vähemalt 50 kaklust ja korrarikkumist. Norra ei nõua taolistesse kohtadesse sisenemisel ei vaktsineerimise tõendit ega negatiivset testitulemust.

«See on just see, mis ennustasin, et juhtub,» ütles vihane ööklubi juht Johan Høeg Haanes Norra ajalehele VG. «Linnas oli eluohtlik olukord, sest valitsus ei andnud meile vähemalt paaripäevast etteteatamise aega. See oli ohtlik olukord, sest politsei teatel olid kõik kohad rahvast täis.»

Muu hulgas teatas Norra ajakirjandus, et politsei sai teate mehest, kellel oli Oslo bussis matšeete, ning Tronheimis minestasid inimesed pubidesse sissesaamist oodates.

«Laupäeval oli oluliselt suurem töökoormus kui suvel. Paljud inimesed olid juba pärastlõunal väljas ja see jätkus öösse,» lausus Oslo politsei kõneisik Rune Hekkelstrand Norra rahvusringhäälingule NRK.

Peaminister Solberg vastas ühiskonna äkilise avamise kriitikutele, et Norra tervishoiueksperdid toetasid seda. «Me ei kehtesta rangeid koroonameetmeid, välja arvatud juhul, kui need on professionaalselt põhjendatud. Inimestel tuleb lubada elada nii nagu nad soovivad,» ütles Solberg laupäeva õhtul VG-le.

Norra on teine Põhjala riik, kus viirusepiirangud lõpetati. Taani lõpetas piirangud 10. septembril. Ametlikel andmeil on üle 76 protsendi Norra elanikest saanud ühe vaktsiinidoosi ja pea 70 protsenti on saanud kaks kaitsesüsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles