Fidesz vaatab Hiina inimõiguste rikkumisele läbi sõrmede

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Ungari ja Hiina lipud Bank of China kontori kohal Budapestis. 
Ungari ja Hiina lipud Bank of China kontori kohal Budapestis. Foto: Karl-Hendrik Pallo

Hiina riigipankade seotus Ungari suurprojektidega on viimastel aastatel teravalt rahvusvahelise meedia fookusesse kerkinud. Eriti on tähelepanu alla sattunud koostöö kõrghariduses, sest võimupartei Fidesz on seadnud eesmärgiks tuua Budapesti Hiina ühe edukaima ülikooli.

Märke Hiina mõjust on näha kohe Budapesti saabudes, sest lennujaama transiitalal torkavad esmalt silma Bank of China reklaamid. «Always with you,» lubab panga reklaam juba lennujaamas reisijaga alati kaasas olla ning nähtu ja kogetu põhjal peab see ka paika – uhkelt lehvivatest Hiina lippudest ja pangareklaamidest Budapestis ringi jalutades lahti ei saanudki.

Shanghais asuva Fudani Ülikooli Budapesti linnaku ehitamise täpsed detailid on avalikkuse eest salastatud olnud, kuid kohaliku väljaande Direkt36 teatel oli investeeringu suuruseks planeeritud 1,5 miljardit eurot. See on rohkem kui Ungari valitsus kulutas kõrgharidusele 2019. aastal. Ungari soovis investeeringut rahastada Hiinast võetud laenuga, mis pälvis kriitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles