Pentagoni juht: Afganistani sõjaväe varisemine tabas USA-d üllatusena (2)

Copy
Mark Milley Pentagoni pressikonverentsil.
Mark Milley Pentagoni pressikonverentsil. Foto: ALEX WONG/AFP

USA relvajõudude tippjuhid tunnistasid teisipäeval, et Talibani kiire võimuhaaramine Afganistanis tabas neid üllatusena, ühtlasi väljendasid nad muret, et islamistlik režiim ei ole katkestanud sidemeid Al-Qaedaga.

«Me aitasime üles ehitada riiki, kuid kuid ei suutnud luua ühtset rahvust,» ütles kaitseminister Lloyd Austin senati relvastusteenistuste komitee kuulamisel USA vägede Afganistanist väljaviimise ja evakueerimise kohta.

«Asjaolu, et meie ja meie partnerite koolitatud Afganistani sõjavägi lihtsalt sulas ära – paljudel juhtudel ainsagi lasuta – üllatas meid kõiki,» ütles ta. «Oleks ebaaus väita teisiti.»

Austin märkis, et USA oli taganud Afganistani sõjaväele varustuse ja lennukid ning oskused neid kasutada.

«Aastate jooksul võitlesid nad sageli vapralt,» ütles ta. «Kümned tuhanded Afganistani sõdurid ja politseinikud hukkusid. Kuid lõpuks ei suutnud me neile pakkuda võidutahet.»

«Vähemalt mitte kõigile.»

Pentagoni juhi sõnul ei mõistnud USA täielikult korruptsiooni ja halva juhtimise ulatust Afganistani sõjaväe kõige kõrgemal tasandil.

Staabiülemate ühendkomitee esimees Mark Milley tõdes, et USA-l puudub kõikehõlmav hinnang Afganistani relvajõudude juhtimismoraalile ja -tahtele.

«Me võime kokku lugeda kõik lennukid, veoautod, autod ja autod ning kuulipildujad ja kõik muu,» ütles Milley. "Aga inimese südant ei saa masinaga mõõta."

Kindrali hinnangul Taliban «oli ja jääb terroriorganisatsiooniks, mis pole siiani Al-Qaedaga sidemeid katkestanud».

«Mul pole illusioone, kellega meil tegemist on,» ütles ta.

«Jääb üle vaadata, kas Taliban suudab võimu kindlustada või mitte või kas riigis puhkeb järjekordne kodusõda,» ütles Milley.

«Kuid me peame jätkama Ameerika rahva kaitsmist Afganistanist lähtuvate terrorirünnakute eest,» ütles ta, lisades, et uuesti oma read koondanud Al-Qaeda või ISIS, kes soovivad rünnata USA -d, on väga reaalne võimalus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles