Ukraina ja Ungari läksid Vene gaasileppe pärast tülli

Copy
Kiievi lähistel asuv gaasikompressorijaam.
Kiievi lähistel asuv gaasikompressorijaam. Foto: Gleb Garanich

Ukraina ja Ungari kutsusid teisipäeval teineteise suursaadikud vaibale, kuna kahe riigi vahel puhkes tüli seoses Vene gaasitarnetega.

Venemaa allkirjastas esmaspäeval 15-aastase leppe tarnida Ungarile 4,5 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, minnes aga mööda tavapärasest transiitriigist Ukrainast.

Kiiev, mis kardab transiiditulust ilma jäämist ning näeb lepet ohuna enda julgeolekule, teatas, et Ungari otsus valmistab pettumust ja langetati «Kremli rahuldamiseks».

Ungari süüdistas Kiievit riigi siseasjadesse sekkumises ning teisipäeval kutsus kumbki riik teise suursaadiku vaibale.

«Ungari uus leping Gazpromiga annab tõsise hoobi Ukraina-Ungari suhetele,» ütles Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Oleg Nikolenko.

«Meie põhimõtteline positsioon on, et gaasi transportimine Ukrainast mööda minnes õõnestab meie riiklikku julgeolekut ja Euroopa energiajulgeolekut,» lisas ta.

Nii Ungari kui Venemaa teatasid, et Ukrainal pole õigust asjasse sekkuda.

Ungari välisminister Péter Szijjártó ütles: «Me peame seda oma suveräänsuse rikkumiseks, et Ukraina tahab takistada Ungarit gaasitarnet kindlustamast.»

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles, et Venemaa tagas «usaldusväärse tarne Ungarile».

«Kellegi õiguseid pole siin rikutud,» lisas ta.

Kiiev ja Budapest on viimastel aastatel olnud riius seoses mitme küsimusega, sealhulgas Ukraina ungarlaste õigused.

Ukraina, mis on alates Krimmi annekteerimisest 2014. aastal Venemaaga konfliktis olnud, kardab kaotada oma staatust transiitriigina ning süüdistab Moskvat gaasitorude kasutamises geopoliitilise relvana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles