USA kindralid: soovitasime jätta Afganistani 2500 sõdurit

Copy
Kindral Mark Milley senati komitee ees.
Kindral Mark Milley senati komitee ees. Foto: Patrick Semansky/Zumapress/Scanpix

USA tippkindralid ütlesid teisipäeval senatis, et soovitasid president Joe Bidenil jätta Ühendriikide väekontingendi Afganistani.

Staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley ja USA keskväejuhatuse ülem kindral Kenneth McKenzie märkisid, et soovitasid isiklikult jätta Afganistani umbes 2500 sõdurit.

Biden andis aprillis korralduse viia kõik USA väed sellest riigist välja 31. augustiks, järgides lepingut, mille ekspresident Donald Trump oli Talibaniga sõlminud.

Milley, McKenzie ja kaitseminister Lloyd Austin vastasid pea kuus tundi senati relvateenistuste komitee liikmete küsimustele USA taandumise kohta Afganistanist ja kaootilisest evakueerimisest Kabuli lennuväljal.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki sõnul olevat Biden saanud lahknevaid soovitusi selle kohta, mida teha Afganistanis, kuhu Ühendriigid tungisid pärast Al-Qaeda 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid New Yorgis ja Washingtonis.

«Lõpuks on see ülemjuhataja otsustada,» ütles Psaki. «Ta tegi otsuse, et on aeg lõpetada 20 aastat väldanud sõda.»

Milleylt, kes tõrjus mõne vabariiklasest seadusandja üleskutset tagasi astuda, küsiti, kas taandumine ja korratu evakueerimine, mille käigus hukkus pommiplahvatuses 13 USA sõdurit, kahjustas riigi usaldusväärsust.

«Ma arvan, et meie liitlased ja partnerid üle maailma ning ka vastased kontrollivad pingsalt meie usaldusväärsust, et näha, mis suunas see läheb, ja ma arvan, et «kahju» on üks sõna, mida võiks kasutada, jah,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles