Maailmapärandi nimekirjas olev vihmamets tagastati Austraalia hõimule

Copy
Tulvaveed Austraalia Daintree jões.
Tulvaveed Austraalia Daintree jões. Foto: DOUGLAS SHIRE COUNCIL / HANDOUT / EPA/ Scanpix

Maailmapärandi nimestikus olev Daintree vihmamets on üks neljast rahvuspargist, mis Austraalia valitsuse kolmapäeval allkirjastatud kokkuleppega selle põlisomanikele tagastatakse.

Kokkuleppe allkirjastasid Bloomfieldis toimunud tseremoonial valitsuse ministrid ja Kuku Yalanji hõimu liikmed.

Daintree on üks maailma vanimaid vihmametsi, hinnanguliselt 130 miljonit aastat vana ning asub Suure Vallrahu läheduses.

Daintree, Ngalba-bulali, Kalkajaka ja Hope Islandi rahvusparke haldavad nüüdsest ühiselt nende põlisomanikud ja Queenslandi osariigi valitsus ning lisaks luuakse veel üks looduskaitsealune piirkond.

«Ida Kuku Yalanji hõimukultuur on üks maailma vanimaid eluskultuure ja see kokkulepe tunnustab nende õigust omada ja hallata oma territooriumi, et kaitsta oma kultuuri ja jagada seda külastajatega, kui neist saavad turismitööstuse juhid,» ütles keskkonnaminister Meaghan Scanlon.

Ida Kuku Yalanji hõimu esindaja Chrissy Grant ütles, et neli aastat kestnud läbirääkimised on olnud oluline protsess, mis pani aluse raamistikule territooriumi haldamiseks.

Viimastel aastakümnetel on põlisomanikud saanud tagasi suure hulga Austraalia puutumatust loodusest, sealhulgas ka Kakadu ja Uluru-Kata Tjuta rahvuspargid Põhjaterritooriumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles