Mehhiko president palus jaki rahvalt andeks

Copy
Tapetud Mehhiko jaki põlisrahvaste õiguste eest võitleja Tomás Rojo matused Vícamis 10 juuli 2021. Pildil tema nõbu Victor Ruiz Valencia.
Tapetud Mehhiko jaki põlisrahvaste õiguste eest võitleja Tomás Rojo matused Vícamis 10 juuli 2021. Pildil tema nõbu Victor Ruiz Valencia. Foto: Luis Gutierrez/AP/Scanpix

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador vabandas teisipäeval ametlikult jaki põlisrahva ees kuritegude eest, mille riik nende esivanemate vastu toime pani.

«Mehhiko riik ei tohi enam kunagi lubada jakide või mis tahes teise etnilise või kultuurilise rühma marginaliseerimist, väärkohtlemist ega ebaõiglust nende vastu,» ütles ta Sonora osariigis peetud tseremoonial.

López Obrador palus andestust kuritegude eest, mille laadseid pandi toime diktaator Porfirio Díazi valitsusajal aastail 1884-1911.

«Me oleme siin, et proovida parandada nii palju jaki rahvale tehtud kahju kui võimalik,» lisas president, kes palus mais andeks ka maiadelt.

Valitsus on pühendunud «õiglusplaanile», millega tagastatakse jakidele neilt võõrandatud maa, tagatakse õigus veele ja luuakse kõikehõlmav sotsiaalhoolekande programm, ütles president.

Mehhiko tähistas esmaspäeval Hispaaniast iseseisvumise 200. aastapäeva, kuid paljude põlisrahvaste sõnul tähendavad vaesus, marginaliseerimine ja territoriaalvaidlused, et neil on vähe, mida tähistada.

«Õiglusplaan ei ole kink. See ei ole heaolu,» ütles jakide esindaja Jesus Patricio Varela.

«Sellega tahetakse anda tagasi see, mis meile kuulub: territoorium, mis meilt võeti; vesi, millele ligipääsu piirati; väärikus, mida nad on tahtnud meilt röövida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles