ÜLEVAADE ⟩ Hiina on jõudmas tuumaenergeetika püha graalini (8)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Hiinal on üle poolesaja traditsioonilise tuumaelektrijaama, nagu see Fuqingis asuv tuumajaam pildil, kuid riik katsetab praegu Wuweis oma esimest eksperimentaalset sulasoola tuumareaktorit. 
Hiinal on üle poolesaja traditsioonilise tuumaelektrijaama, nagu see Fuqingis asuv tuumajaam pildil, kuid riik katsetab praegu Wuweis oma esimest eksperimentaalset sulasoola tuumareaktorit. Foto: Lin Shanchuan/zumapress.com/Scanpix

Hiina teatas, et neil on sel kuul plaanis Gobi kõrbe ääres asuvas Wuweis käivitada eksperimentaalne sulasoola tuumareaktor, mis võib muuta kogu tuumaenergiatööstust.

Hiinlaste reaktorit toidab uraani asemel toorium, mille kasutamist peetakse ohutumaks ning mis tekitab märkimisväärselt vähem radioaktiivseid jäätmeid. Ühtlasi on tooriumi kasutamine odavam, sest maailma tooriumivarud on uraanivarudest mitu korda suuremad ning seda on lihtsam maapõuest kätte saada.

«Kuna tooriumivarud on nii suured, siis 50–100 aasta pärast, mil uraan otsa saab, on tooriumil töötava sulasoolareaktori tehnoloogia äärmiselt kasulik,» lausus Austraalia tuumainsener Lyndon Edwards teadusajakirjale Nature.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles