Von der Leyen kutsus Serbiat ja Kosovot läbirääkimistele

Copy
Ursula von der Leyen andis Montenegro-visiidil pressikonverentsi.
Ursula von der Leyen andis Montenegro-visiidil pressikonverentsi. Foto: AP/Scanpix

Priština ja Belgrad peavad asjalikult läbi rääkima ja vähendama pinget Kosova ja Metohija autonoomse maakonna põhjaosas, arvas Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen, edastas Serbia Telegrami kanal РТC (RTS).

«Teel Euroopa Liitu on eriti tähtis, et Kosovo ja Serbia parandaks oma suhteid. Olen erakordselt mures praeguse kriisi pärast. On tähtis, et olukord leeveneks, et naastaks läbirääkimistelaua taha, et jõuaksime vastutustundliku lahenduseni. Ainus tee praeguse olukorra lahendamiseks on läbirääkimised EL-i egiidi all,» ütles von der Leyen Prištinas ühisel pressikonverentsil Kosovo peaministri Albin Kurtiga.

Euroopa Komisjoni esinaine on Prištinas Lääne-Balkani ringsõidu osana, sealt siirdub ta Belgradi, edastas РТС.

Kosovo peaminister Albin Kurti süüdistas naaberriiki Serbiat katses provotseerida tõsist rahvusvahelist konflikti pärast seda, kui kahe riigi piiril laupäeval kaht sõidukite registreerimise bürood rünnati.

Kosovos algasid serblaste meeleavaldused albaanlaste juhitud valitsuse otsuse vastu nõuda Serbia numbrimärgiga autodele Kosovosse sisenemisel ajutise numbrimärgi paigaldamist.

Zubin Potoki külas pandi üks registriameti büroo põlema, samuti rünnati Zvečanis asuvat bürood, kuid ohvreid ei olnud, ütles peaminister.

AFP korrespondendi sõnul lendasid üle piiriala keskpäeva paiku Serbia hävituslennukid.

Reedel lendasid Serbia sõjaväe helikopterid korduvalt piiripunktide ümber, mille serblastest meeleavaldajad olid blokeerinud.

Piirkonna kohal on alates vaidluse puhkemisest regulaarselt lennanud ka NATO rahuvalveväe KFOR helikopterid.

Kosovo kuulutas end Serbiast iseseisvaks 2008. aastal, kümme aastat pärast 13 000 elu nõudnud sõda.

Belgrad pole Kosovo iseseisvust tunnustanud ja on julgustanud ka Kosovo põhjaosas elavat serblaste vähemust Priština võimu mitte tunnustama.

Kosovo valitsus õigustas Serbia numbrimärkide keeldu vastulöögina Serbia otsusele mitte lubada oma riiki Kosovo numbrimärgiga autosid.

USA ja Euroopa Liit on teinud üleskutse pingeid maandada ja jätkata läbirääkimisi suhete normaliseerimise üle. Serbia presidendi sõnul saavad kõnelused jätkuda vaid juhul, kui Kosovo oma eriüksused piirilt ära toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles