Hawaiil hakkas purskama Kilauea vulkaan

Copy
Hawaii Kieauea vulkaani Halema'uma'u kraater, kus algas purse.
Hawaii Kieauea vulkaani Halema'uma'u kraater, kus algas purse. Foto: USGS / Reuters / Scanpix

Hawaii Big Islandil alustas purskamist üks maailma aktiivseim vulkaan.

USA geoloogilise seireameti ametnikud kinnitasid kolmapäeval, et Kilauea vulkaani Halema'uma'u kraatris algas purse.

Kraatris asuvalt veebikaamera salvestuselt on näha laava kogunemist kraatri põhja ja vulkaanilise gaasi pilvi õhku paiskumas. Samas piirkonnas on korduvalt olnud ka suur laavajärv.

Kraatri ümber pole elumaju ja see asub Hawaii vulkaanide rahvuspargis.

«Kõik märgid viitavad sellele, et see jääb kraatrisse pidama,» ütles Ken Hon, USA geoloogilise seireameti Hawaii vulkaanide observatooriumi juht. «Me ei näe märke sellest, et laava liiguks idapoolse madalama osa suunas, kus elavad inimesed. Praegu toimub kogu tegevus rahvuspargis.»

Vulkaanihäire taset tõsteti «hoiatuse» peale ja lennuohutuse tase muudeti punaseks.

Kolmapäeval teatasid ametnikud, et märgatud on aktiivsemaid maavärinaid ja maapinna paisumist, misjärel tõsteti ka häire taset.

Kilauea vulkaan purskas viimati 2018. aastal, mil purske tagajärjel hävis üle 700 maja ja tuhanded inimesed olid sunnitud oma kodudest lahkuma. Enne purset oli vulkaan vaikselt podisenud aastakümneid, aga mitte tihedalt rahvastatud aladel.

Enne 2018. aasta suurt purset on Kilaueast 1983. aastast alates voolanud pidevalt laavat, mis mõnikord mattis enda alla talusid ja elumaju ning voolas ka ookeanini ja valgus vette.

Kilauea 2018. aasta purskes vulkaanist välja voolanud laava kattis poole Manhattani suuruse territooriumi kuni 24 meetri paksuse kihiga. Laavavool kestis neli kuud, muutes tänavad ja terved elumajade rajoonid musta vulkaanilise kivimiga kaetud piirkondadeks.

Pärast seda purset peatus esmakordselt laavajärve juurdevool ja sinna hakkas voolama vesi, tekitades mure võimaliku laava ja põhjavee plahvatusliku kokkupuute pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles