ELi saadik: Serbia ja Kosovo nõustusid lõpetama vastasseisu piiril

Copy
Poola sõdurid rahuvalvemissioonil KFOR Kosovos 28. september 2021.
Poola sõdurid rahuvalvemissioonil KFOR Kosovos 28. september 2021. Foto: LAURA HASANI/REUTERS/SCANPIX

Serbia ja Kosovo jõudsid neljapäeval kokkuleppele lõpetada pinev vastasseis piiril, ütles Euroopa Liidu saadik Miroslav Lajčák.

Naaberriikide konflikt tekkis 10 päeva eest, kuna Kosovo keelas Serbia numbrimärkidega autodel oma territooriumile sisenemise, mida Serbia on teinud aastaid.

Pärast seda, kui Kosovo saatis piirile politsei eriüksused keelu järgimist kontrollima, tõstsid kohalikud serblased mässu ja tõkestasid piirile viivad maanteed. Serbia paigutas vastuseks piiri äärde soomusmasinad.

Brüsselis Euroopa Liidu vahendusel saavutatud kokkuleppe kohaselt nõustus Kosovo laupäevaks eriüksused ära viima ja kohalikud serblased oma barrikaadid ära koristama.

Kaheks nädalaks paigutatakse piirile NATO missiooni KFOR rahuvalvajad.

Pooled leppisid kokku esialgses lahenduses numbrimärkide küsimuses, kuni jõutakse lõpliku kompromissini. Ajutine lahendus näeb ette rahvuslike sümbolite kinnikatmist kleepsudega. 

«Meil on kokkulepe! Kaks päeva kestnud intensiivsete läbirääkimiste tulemusena on saavutatud kokkulepe pingete lõdvendamises ja edasistes sammudes,» ütles Lajčák Twitteris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles