Väsinud ja hirmul migrandid peidavad end Poola metsas (3)

Copy
Kolm iraaklast Ameer, Hadi ja Ali Poola metsas Valgevene piiri lähistel 30. september 2021.
Kolm iraaklast Ameer, Hadi ja Ali Poola metsas Valgevene piiri lähistel 30. september 2021. Foto: DARIO THUBURN/AFP/Scanpix

Iraaklane Hadi on just Valgevenest üle piiri Poola jõudnud ning valmistub öö metsas veetma, tema käed värisevad hirmust ja kurnatusest, kui ta AFP-ga räägib.

Neljapäevaks on 19-aastane iraaklane jõudnud Euroopa Liidu välispiirist mõne kilomeetri kaugusele Kagu-Poola metsa.

Ta räägib, et see on tal juba kolmas reis, eelmistel kordadel mõni nädal tagasi saatsid Poola piirivalvurid ja Valgevenesse tagasi. Piirivalvurid öelnud talle, et ärgu enam tulgu.

Hadi on üks tuhandetest peamiselt Lähis-Idast pärit migrantidest, kes on augustist alates üritanud 400-kilomeetrist piiri ületada.

Euroopa Komisjoni sisevolinik Ylva Johansson on neljapäeval Varssavis ja arutab rändeprobleemi Poola siseministriga.

«Nad ajasid meid tagasi ja ütlesid: »Ärge enam siia tagasi tulge. Minge Valgevenesse tagasi!« jutustab Hadi.

»Ma olen väsinud ja mures,« ütleb ta põõsaste varju paljale maale laotatud magamiskotis värisedes.

Hadi, kes ei taha kättemaksu hirmus perekonnanime öelda, rändas Poola koos iraagi sõprade Ali ja Ameeriga.

Kõik kolm on Iraagi LGBTQ kogukonnast ja kodumaal ei ole nende elu kerge. Nad põgenesid, sest võtsid osa meeleavaldustest geiõiguste nimel ja neid hakati taga kiusama.

»Mõni kuu pärast proteste hakkasid nad meid ähvardama,« ütleb Hadi ja lisab, et elas Iraagis juba terve aasta end varjates.

Euroopa Liit kahtlustab Valgevenet Poola ning Leetu ja Lätti suunduva rändevoo korraldamises, üritades sellega EL-i sanktsioonide eest kätte maksta.

Poola on saatnud piirile tuhandeid sõdureid, ehitanud okastraataia ja kehtestanud piirialal kolmeks kuuks eriolukorra.

Selle tõttu ei pääse piirtsooni ka ajakirjanikud ega abitöötajad. Inimõigusorganisatsioonid nagu Amnesty International süüdistavad valitsust, et too takistavat migrante asüülitotlust esitamast ja ajavat neid vägisi üle piiri tagasi.

Poola asesiseminister Maciej Wąsik kinnitas eelmisel nädalal, et riik kasutab oma piiri kaitseks kõiki seaduslikke vahendeid.

Paljud migrandid on kahe piiri vahel ja ekslevad metsades edasi-tagasi. Viis inimest on surnud.

Kinni peetud migrandid Poolas Michałowos 27. september 2021. 
Kinni peetud migrandid Poolas Michałowos 27. september 2021. Foto: Agnieszka Sadowska/Agencja Gazeta/via REUTERS/Scanpix

Poola valitsusel on kavas muuta seadust, et piiriametlikel oleks lihtsam asüülitaotlusi eirata ja migrandid tagasi saata.

Eurovolinik Johanssoni sõnul tekitab kavandatav seadus mitmeid küsimusi.

Ta nõuab läbipaistvust EL-i välispiiride kaitsel ja rõhutab EL-i seaduste austamise tähtsust.

Pimedas metsas redutavad noored iraaklased räägivad, et suutsid piirivalvuritest mööda hiilida ja saatsid oma asukoha telefoni teel vabaühendustele.

Pärast pikka sõitu auklikul metsateel ja rännakut taskulambivalgel leidsid inimõigusorganisatsiooni Homo Faber esindajad iraaklased üles.

»Rahvusvaheline kaitse! hüüdsid Anna Dąbrowska ja Piotr Skrzypczak pilkasest metsast põgenikke otsides, kaasas toit ja riided.

Dąbrowska esimesed sõnad noorukitele olid: «Me ei ole politseist. Ärge kartke!»

«Te olete Poolas,» kinnitas Skrzypczak omalt poolt.

Inimõiguslased annavad iraaklastele ka juriidilist abi ning on valmis esitama nende nimel taotluse otse Euroopa Inimõiguste Kohtule, et neil lubataks Poola jääda.

Piirivalve ütles sel nädalal, et augusti algusest saadik on takistatud rohkem kui 8000 migrandil üle piiri Poola tulla. 1200-l on see siiski õnnestunud, kuid nemad on kinni peetud.

Dąbrowska ei osanud täpselt öelda, kui paljusid nemad on aidanud, sest sageli üritavad ühed ja samad inimesed ikka ja jälle üle piiri tulla.

«Need inimesed saadetakse Valgevenesse tagasi ja nad püüavad uuesti Poola tulla ja me näeme neid teist ja kolmandat ja neljandat korda...»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles