Postimees Afganistani piiril Afganistani naabruses elavad tadžikid: ei usu, et Taliban üle tuleb (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Nii paistab Afganistani Darvozi kišlakk üle Pandži jõe Tadžikistani kaldalt. Tadžiki naised vaatavad huviga, kuidas on muutunud elu sugulaste juures Talibani võimu all. 
Nii paistab Afganistani Darvozi kišlakk üle Pandži jõe Tadžikistani kaldalt. Tadžiki naised vaatavad huviga, kuidas on muutunud elu sugulaste juures Talibani võimu all. Foto: Jaanus Piirsalu

Ruzvati kišlaki bensiinijaama omanik Davlat (52) nägi juuli lõpus oma putka eest hästi, kuidas habemes ja Kalašnikovi automaatidega relvastatud mehed tõmbasid sada meetrit üle jõe sillaposti otsa üles Talibani valge lipu. Oma võidu tähistamiseks lasti paar valangut mägede poole ning siis võtsid relvadega mehed kätte valjuhääldi ja hakkasid üle jõe oma sõnumit karjuma.

Aga see polnud see sõnum, mida Davlat kartis. Talibani lippu lehvitanud mehed ei ähvardanud teisel pool jõge elavaid rahvuskaaslasi tadžikke peagi «vabastama» tulla. Vastupidi, nad kinnitasid, et neilt pole mingit ohtu oodata ja nad ei kavatse sealkandis sadu kilomeetreid mööda mägist Pandži jõge jooksvat Tadžikistani-Afganistani piiri ületada ega kedagi puudutada.

Seni on talibid oma sõna pidanud ja Davlat on muutunud julgemaks. «Mina küll enam ei karda, et nad siiapoole üle tulevad. Keegi siin ei usu seda,» räägib Davlat kuu aega hiljem Postimehele.

Ruzvatist üle jõe asuv Afganistani kišlakk (meie mõistes küla) kannab nime Darvoz. Kohalike sõnul on seal umbes 300 majapidamist. Kui Taliban sinna sisse tuli, siis oli Darvozis üksjagu tulistamist. Lisaks automaaditulele oli kuulda ka pidevat kuulipilduja tikkimist. Afgaani politseinikud hakkasid Talibanile vastu, kuid olid sunnitud ikkagi põgenema. «Seal oli paras Panjshēr,» meenutab Davlat, võrreldes lahingut senini Panjshēri orus kestva vastupanuga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles