Saakašvili väitel jõudis ta Gruusiasse, võimude sõnul mitte (1)

Copy
Mihheil Saakašvili pöördub toetajate poole Thbilisis 29. oktoober 2020.
Mihheil Saakašvili pöördub toetajate poole Thbilisis 29. oktoober 2020. Foto: David Mdzinarishvili/Tass/Scanpix

Gruusia endine president Mihheil Saakašvili teatas sotsiaalmeedias, et jõudis kodumaale, kus teda ähvardab vahistamine ja vanglakaristus.

«Tere hommikust Gruusia, juba kaheksa aasta pole Gruusias olnud,» kirjutas Saakašvili ja Gruusia ajakirjandus on seda teadet levitanud. Endine president esitas ka videokaadrid, mis eeldatavalt on üles võetud Batumis.

«Tervitan teid Batumist ja kutsun kõiki 2. oktoobril kohalikele valimistele. Kindlasti me võidame ja tähistame võitu,» teatas ta.

«Ma riskeerisin oma elu ja vabadusega, et naasta,» ütles Saakašvili Facebookis.

Kaadrid on väga hägused ja nende põhjal on võimatu endise presidendi asukohta kindlalt määratleda.

Gruusia siseministeeriumist öeldi ajakirjanikele, et teave Saakašvili viibimise kohta Gruusia territooriumil puudub. Gruusia siseministeerium teatas ka telekanalile Formula TV, et Saakašvili pole ületanud Gruusia piiri.

Varem kinnitas endine president sotsiaalmeedias, et kavatseb Kiiev-Thbilisi reisiga kodumaale jõuda 2. oktoobri õhtul, mil lõpeb hääletus kohalikel valimistel.

Võimuesindajate sõnul oodatakse Saakašvili saabumist selleks, et toimetada ta vanglasse. Gruusia prokuratuur on esitanud Saakašvilile mitu süüdistust ja neist kahe alusel on ta ka süüdi mõistetud.

Saakašvilit süüdistatakse oma ametipositsiooni kuritarvitamises. 2013. aastal pärast teist ametiaega lahkunud endise presidendi sõnul on süüdistused aga poliitiliselt motiveeritud.

Gruusia kohalikke valimisi nähakse proovikivina üha ebapopulaarsemale võimuparteile.

Gruusias puhkes poliitiline kaos eelmisel aastal, kui opositsiooniparteid süüdistasid võimuerakonda Gruusia Unistus parlamendivalimiste võitmises pettuse abil.

Mais jõudsid parteid Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Charles Micheli vahendusel kokkuleppele, mille alusel Gruusia Unistus lubas kuulutada välja ennetähtaegsed parlamendivalimised, kui see kogub laupäevastel kohalikel valimistel alla 43 protsendi suuruse toetuse.

Juulis taganes võimupartei ühepoolselt sellest kokkuleppest, tuues kaasa Euroopa Liidu ja USA pahameele.

Esmaspäeval ütles Saakašvili, et EL-i vahendatud kokkulepe on jõus. Tulevased valimised on referendum Gruusia Unistuse asutaja Bidzina Ivanišvili võimult tagandamise üle, ütles varem Saakašvili, kes on Gruusia peamise opositsioonipartei Ühinenud Rahvuslik Liikumine (UNM) asutaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles