Blinken sõidab Pariisi allveelaevatülist tekkinud pingeid leevendama

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Leah Millis/Pool/Reuters/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken sõidab järgmisel nädalal Pariisi kõnelustele, et leevendada allveelaevatüli tõttu Prantsusmaaga tekkinud pingeid, teatas välisministeerium reedel.

Blinken on Pariisis esmaspäevast kolmapäevani Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) istungil, kuid kohtub ka Prantsuse ametnikega, et tugevdada elutähtsaid USA-Prantsuse suhteid, ütles ministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

USA välisninister arutab Prantsuse kolleegidega julgeolekut India ja Vaikse ookeani piirkonnas, kliimakriisi, majanduse taastumist koroonapandeemiast, transatlantilisi suhteid ning koostööd liitlaste ja partneritega globaalsete väljakutsete lahendamiseks, lisas Price.

Suhted Prantsusmaaga said hoobi septembris Austraalia otsusest tühistada prantslastega sõlmitud miljardite dollarite suurune allveelaevatehing ja osta hoopis USA tuumaallveelaevu. Austraallased põhjendasid otsust Hiinast lähtuva ohu suurenemisega.

Prantsusmaa aga süüdistas USAd ja Austraaliat reetmises ning kutsus protestiks korraks isegi suursaadiku Washingtonist tagasi.

Pingeid aitas leevendada USA presidendi Joe Bideni telefonikõne Prantsuse ametivennale Emmanuel Macronile ja ülestunnistus, et kauaaegse liitlasega võinuks asjast enne rääkida.

Blinkeni visiit oli planeeritud juba varem, sest OECD, mille peakorter asub Pariisis, tähistab asutamise 60. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles