Briti valitsus pikendas veokijuhtide viisaprogrammi

Copy
Briti veokid.
Briti veokid. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannia valitsus pikendas erakorralist viisaprogrammi veokijuhtidele, et leevendada kütusenappust, mis on tabanud eriti rängalt Londonit ja Kagu-Inglismaad ega näita leevenemise märke.

Valitsus teatas reede õhtul, et ajutine viisaprogramm pea 5000 veokijuhi riiki meelitamiseks kestab 2022. aastal edasi, mitte ei lõppe tänavu jõuludel, nagu algul plaaniti.

Läinud nädalal avalikustatud programmi lühike kestus pälvis laialdast kriitikat, kuivõrd seda ei peetud võõrtööliste ligimeelitamiseks küllaldaseks.

Valitsuse teatel saavad 300 kütuseveokijuhti tulla Ühendkuningriiki välismaalt "otsekohe" ning jääda märtsini. Veel 4700 toiduautojuhi viisat kestavad oktoobri lõpust veebruari lõpuni.

Tanklates valitseva kütusenappuse leevendamiseks lähetatakse esmaspäevast appi ka 200 sõjaväelast, nende seas 100 autojuhti.

Viimastel kuudel on Suurbritannias nappusest teatanud paljud firmad, nende seas kiirtoiduketid KFC, McDonald’s ja Nando’s. Tavapärasest tühjemad on olnud ka poeletid ning kardetakse, et puudus kestab jõuludeni.

Hoidmaks ära jõulukalkuni defitsiiti, on valitsus teatanud, et lubab oktoobri lõpust riiki 5500 linnufarmitöötajat, kes võivad jääda tööle aasta lõpuni.

Peaminister Boris Johnsoni Brexiti-meelne valitsus on proovinud tõrjuda väiteid, et veokijuhtide nappus on Euroopa Liidust lahkumise tagajärg, kuid Brexitiga lõppes ÜK jaoks kehtivuse bloki üks alustalasid – töötajate vaba liikumine.

Brexiti järel lahkus ÜK-st tuhandeid veokijuhte, kasvatades survet transpordisektorile, millel oli raskusi töötajate leidmisega juba varem.

Olukorda on raskendanud koroonaviiruse pandeemia, kuivõrd riigi ranged lukustusmeetmed tegid keerulisemaks uute veokijuhtide koolitamise. Samuti on pandeemia ajal hoogustunud veokijuhtide pensionile jäämine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles