Brasiilias nõuavad meeleavaldajad Bolsonaro lahkumist

Copy
Meeleavaldus Brasiilias.
Meeleavaldus Brasiilias. Foto: Imago-images/Scanpix

Brasiillased tulid laupäeval mitmetes linnades tänavatele, nõudes president Jair Bolsonaro võimult lahkumist.

Suured rahvahulgad on oodata Rio de Janeiros, São Paulos, Brasílias ja veel enam kui 160 teises linnas. Kampaaniat «Riiklik Kampaania Bolsonaro Välja» toetab tosin vasakpoolset poliitilist erakonda ja ametiühingut.

Parempoolne president on sattunud kriitika alla pandeemia ajal astutud sammude tõttu. COVID-19 on nõudnud Brasiilias peaaegu 600 000 inimelu.

Sajad inimesed korraldasid rongkäigu Rio de Janeiro Candelaria linnaosas, nõudes presidendi lahkumist.

«Me kavatseme ta välja ajada. Inimeste lootus siin tänavatel on see, et seadusandjatele avaldatakse survet, nii et nad nõuavad (Bolsonaro) tagandamist,» ütles pensionile jäänud professor Elizabeth Simoes.

Bolsonaro tagandamiseks on parlamenti esitatud enam kui sada taotlust, kuid valitsusmeelne spiiker Arthur Lima pole nõustunud neid arutama.

Ülemkohus on nõudnud mitut juurdlust Bolsonaro ja tema abide suhtes valeinformatsiooni levitamise tõttu.

Endise presidendi Luiz Inácio Lula da Silva Tööpartei punased lipud ja plakatid lehvisid laupäeval meeleavaldustel koos mitmete teiste vasakpoolsete ja tsentristlike erakondade sümbolitega.

Samuti on endast märku andnud presidendi toetajad. 7. septembril kogunes umbes 125 000 Bolsonaro toetajat Brasílias ja São Paulos.

Ühe septembrikuise küsitluse järgi on Bolsonaro toetus 26 protsendil, võrreldes Lula da Silva 44 protsendiga kõigest aasta enne presidendivalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles