Gruusia võimupartei teatas veenvast võidust kohalikel valimistel (1)

Copy
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili. Foto: Zurab Kurtsikidze/EPA/Scanpix

Gruusia võimuerakonna Gruusia Unistus toetus laupäevastel kohalikel valimistel oli 47,9 protsenti, kui loetud oli 89 protsenti valimissedelitest, ütles partei juht Irakli Kobahidze täna ajakirjanikele.

Opositsioonilise Ühtse Rahvusliikumise toetus oli 30,7 protsenti, lisas Kobahidze, kinnitades, et Gruusia Unistus saavutas üleriigiliselt «veenva võidu».

Keskvalimiskomisjoni teatel osales valimistel 51,92 protsenti valijaist.

Komisjonile laekus valimispäeval 366 kaebust, millest enamik puudutas protseduurilisi küsimusi.

Kohalikke valimisi jälgitakse tähelepanelikult nii kodu- kui ka välismaal märkide tõttu, et võimupartei Gruusia Unistus on taganemas demokraatiast. Kriitikud süüdistavad erakonda kriminaalasjade kasutamises poliitiliste vastaste ja ajakirjanike karistamiseks.

Gruusia peamise opositsioonipartei Ühtse Rahvusliikumise rajaja Mihheil Saakašvili, kes oli Gruusia president aastatel 2003-14, naasis reedel Ukrainast ja võeti vahi alla seoses tagaselja süüdimõistmisega 2018. aastal võimu kuritarvitamise eest. Saakašvili eitab süüd ja väidab, et talle määratud kuueaastane vanglakaristus on poliitiliselt motiveeritud.

Laupäeval peetud kohalikud valimised on viimased enne üldvalimisi 2024. aastal.

Opositsiooniparteid peavad kohalikke valimisi referendumiks, kus Gruusia Unistuse alla 43-protsendine häältesaak peaks kaasa tooma ennetähtaegsed üldvalimised.

Tingimus oli osa Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Charles Micheli vahendatud leppest riigi poliitkriisi lahendamiseks.

Ühtne Rahvuspartei keeldus lepet pikalt allkirjastamast, mistõttu ütles Gruusia Unistus sellest juuli lõpus lahti, teatades, et ennetähtaegsed valimised pole enam laual. Ühtne Rahvuspartei andis oma allkirja alles septembris, kuid võimupartei kuulutas leppe kehtetuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles