Alžeeria sulges Prantsuse sõjalennukitele oma õhuruumi

Copy
Alžeeria saatkond Pariisis.
Alžeeria saatkond Pariisis. Foto: Vincent Isore / IP3 via ZUMA Press / Scanpix

Alžeeria valitsus keelas Prantsuse sõjalennukitel riigi õhuruumi kasutamise, teatasid pühapäeval Prantsuse relvajõud.

Prantsuse lennukid lendavad regulaarselt üle Alžeeria territooriumi, et jõuda Saheli piirkonda Aafrika lääneosas, kus Prantsuse sõjaväelased aitavad võidelda džihadistide vastu.

«Täna hommikul, kui tegime kahe lennuki lennuplaane, saime teada, et alžeerlased lõpetasid Prantsuse sõjalennukite lennud üle oma territooriumi,» ütles AFP-le armee kõneisik, kolonel Pascal Ianni.

Ta ütles, et otsus «ei mõjuta meie operatsioone või luureoperatsioone» Sahelis.

Keelu taustal on diplomaatiline kriis, mille põhjustas viisatüli, ning Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kriitilised kommentaarid.

Alžeeria on süüdistanud oma endist koloniaalvõimu Prantsusmaad genotsiidis ning teatas laupäeval otsusest kutsuda Pariisist «konsultatsioonideks» tagasi oma suursaadik.

Pinged süvenesid seoses Prantsusmaa otsusega piirata Alžeeria, Maroko ja Tuneesia elanikele antavate viisade arvu, kuna nende valitsused keelduvad Prantsusmaalt välja saadetavaid migrante tagasi võtmast.

Õhuruumi kasutamise keeld süvendas pingeid veelgi ning Alžeeria kutsus laupäeval tagasi oma suursaadiku Pariisis, nimetades põhjusena «lubamatut sekkumist» riigi siseasjadesse.

Prantsuse ja Alžeeria ajakirjanduse andmeil ütles Macron Alžeeria iseseisvussõjas võidelnute järeltulijatele, et riiki valitses «poliitiline ja sõjaväeline süsteem», mis oli «ajaloo täielikult ümber kirjutanud».

«On näha, et Alžeeria süsteem on väsinud, Hirak on seda nõrgestanud,» ütles, ta, viidates demokraatiameelsele rühmitusele, kes sundis 2019. aastal lahkuma 20 aastat võimul olnud president Abdelaziz Bouteflika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles