Prohvet Muhamedi pilanud karikaturist hukkus liiklusõnnetuses (3)

BNS
Copy
Lars Vilks
Lars Vilks Foto: AP/Scanpix

Prohvet Muhamedi pilanud Rootsi karikaturist Lars Vilks, kes elas alates 2007. aastast politsei kaitse all, hukkus pühapäeval liiklusõnnetuses.

75-aastane Vilks ja kaks politseinikku said kokkupõrkes vastutuleva veoautoga surma, kinnitas Rootsi politsei.

«Ehmatuse ja suure kurbusega pean kinnitama, et sain teate meie kolleegide ja meie kaitse all oleva inimese hukkumisest täna pärastlõunal. Minu mõtted on nende sugulaste, perede, sõprade ja kolleegidega,» sõnas Rootsi politseijuht Anders Thornberg ametlikus avalduses.

Agentuuri andmetel oli 75-aastane Vilks endiselt politsei kaitse all. Õnnetus juhtus pühapäeval kella nelja ajal õhtul kohaliku aja järgi. Politsei lubas esmaspäeval jagada juhtunu kohta lisainformatsiooni.

Vilks oli avalikkuses tuntud muu hulgas prohvet Muhamedi pilapiltide joonistamise poolest, mille avaldamisele järgnesid tema mõrvakatsed ja tapmisähvardused.

Muhamedi koerana kujutanud karikaturist võttis 2015. aastal Taani pealinnas Kopenhaagenis vastu ühenduse Trükivabadus sõnavabaduse auhinna.

Kopenhaagenis avas sama aasta 14. veebruaril mees tule hoones, kus debatil islami ja sõnavabaduse üle osales teiste seas ka Vilks. Teda peeti tulistamise üheks peamiseks sihtmärgiks. Rünnakus sai surma üks tsiviilisik ja haavata kolm politseinikku.

Rootsis on julgeolekukaalutlusel ära jäetud mitmeid Vilksi esinemisi. Alates 2010. aastast elas ta politseivalve all.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles