ÜRO: Liibüa operatsioonis on kinni peetud üle 5000 migrandi

Copy
Aafrika migrandid Liibüa laagris. Foto on illustreeriv.
Aafrika migrandid Liibüa laagris. Foto on illustreeriv. Foto: ISMAIL ZITOUNY/REUTERS/Scanpix

Liibüa võimud on ulatusliku operatsiooni käigus kinni pidanud üle 5000 migrandi, nende seas sadu naisi ja lapsi, teatas täna ÜRO.

Haarangutes on saanud surma üks ja vigastada vähemalt 15 migranti. Operatsioon algas reedel Liibüa lääneosas Gargareshis, mis on üks riigi suuremaid migrantide transiidikeskusi.

Liibüa võimude teatel on tegemist julgeolekuoperatsiooniga illegaalse rände ja uimastiäri vastu.

Viimastel kuudel on sagenenud migrantide katsed Liibüast üle Vahemere Euroopasse jõuda. Alates diktaator Muammar Gaddafi kukutamisest 2011. aastal on Liibüa olnud üks peamisi transiitriike Aafrikast ja Lähis-Idast Euroopasse jõuda ihkavate migrantide teel.

Inimkaubitsejad teenivad Liibüas valitseva kaose pealt tulu, saates meeleheitlikke migrante kipakate alustega ohtlikule teekonnale üle Vahemere. Migrantide kinnipidamiskohtades valitseb armetu olukord ning aktivistide sõnul saavad seal viibivad inimesed tunda kuritarvitusi ja väärkohtlemist.

Septembri lõpu seisuga on Liibüa rannikuvalve toimetanud tagasi Põhja-Aafrika riiki enam kui 25 000 inimest, teatas ÜRO migratsiooniagentuur. 2021. aasta esimese üheksa kuuga on Liibüa rannikul hukkunud üle 1100 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles