Itaalia kohus peatas menetluse Kataloonia eksjuhi Puigdemonti suhtes

Copy
Kataloonia eksjuht Carles Puigdemont.
Kataloonia eksjuht Carles Puigdemont. Foto: Claudia Sancius / EPA / Scanpix

Itaalia kohus peatas esmaspäeval menetluse Kataloonia ekspresidendi Carles Puigdemonti suhtes, kes vahistati Sardiinias Hispaania väljaandmistaotluse alusel, ütles tema advokaat.

Sassari kohus peatas menetluse kuni Euroopa Kohus langetab otsused Puigdemonti saadikupuutumatuse kohta Euroopa Parlamendi liikmena ning Hispaania väljaandmistaotluse kohta, ütles advokaat Agostinangelo Marras kohtuistungi järel.

Puigdemont vahistati 23. septembril saabumisel Sardiiniasse, kus ta pidi osalema kultuurifestivalil, kuid kohus vabastas ta päev hiljem ja lubas tal naasta Belgiasse, tingimusel, et ta tuleb esmaspäevaseks istungiks tagasi.

Hispaania taotleb tema vahistamist seoses Kataloonia nurjunud iseseisvumiskatsega 2017. aastal.

Advokaatide sõnul on Puigdemontil aga Euroopa Parlamendi liikmena saadikupuutumatus. Parlament tühistati puutumatuse märtsis, kuid Puigdemont vaidlustas otsuse.

Ekspresidenti tervitasid kohtumaja ees Kataloonia iseseisvuslippudega toetajad, kes hõikusid «Vabadus! Vabadus!». Kohtus olid temaga kaasas ka kaks Kataloonia endist ministrit, Toni Comín ja Clara Ponsatí, kes on samuti Hispaania poolt tagasiotsivad.

Puigdemont juhtis Kataloonia separatistliku regionaalvalitsuse katset korraldada iseseisvusreferendum, mille Madrid oli keelanud. Hääletust saatis politseivägivald.

Mitu nädalat hiljem kuulutati välja iseseisvusdeklaratsioon, mis vallandas Hispaanias poliitilise kriisi ning sundis Puigdemonti ja mitmeid teisi välismaale pagema.

Hispaaniasse jäänud separatistid vahistati ja saadeti kohtu alla, neist üheksa mõisteti 9-13 aastaks vangi. Ehkki neile anti sel aastal armu, tahab Madrid, et kohtu alla läheks ka Puigdemont ja teised riigist põgenenud.

Tegemist oli tema kolmanda vahistamisega alates Hispaaniast põgenemisest.

Esmakordselt võeti ta vahi alla Brüsselisse saabumisel ning teist korda 2018. aasta märtsis Saksamaal, kus kohtul kulus pea neli kuud, et talle täielik vabadus anda.

Euroopa Parlament hääletas märtsis Puigdemontilt saadikupuutumatuse võtmise poolt ning seda kinnitas juulis ka Euroopa Üldkohus, kuid lõpliku otsuse peab langetama Euroopa Kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles