Austraalia ei luba välisturiste riiki vähemalt järgmise aastani

Copy
Sydney vaade.
Sydney vaade. Foto: Loren Elliott / Reuters / Scanpix

Välisturiste ei lubata Austraaliasse vähemalt kuni järgmise aastani, ütles teisipäeval peaminister Scott Morrison, esitledes kava lõdvendada ühtesid kõige karmimaid ja pikemaid koroonapiiranguid, mis demokraatlikus riigis on kehtestatud.

Turistide asemel keskendub valitsus oskustööliste ja tudengite naasmisele, kui täidetud saab peaminister Morrisoni eesmärk vaktsineerida 80 protsenti üle 16-aastastest elanikest. Eeldatavasti jõutakse selle tasemeni teisipäeval.

Paar päeva tagasi teatas Morrison, et vaktsineeritud kodanikel ja alalistel elanikel lubatakse novembrist esimest korda alates 2020. aasta märtsist välismaale reisida.

Ranged reisipiirangud, mis on jätnud austraallased kodumaale lõksu ja hoidnud välismaalasi eemal, on viinud madalaima immigratsioonini alates Teisest maailmasõjast.

Iseäranis rängalt on see räsinud Austraalia ülikoole, mis sõltuvad suuresti rahvusvaheliste tudengite õppetasudest.

Kui teistes riikides on lukustusmeetmed sulgenud suure osa majandusest, aitasid Austraalia reisipiirangud säilitada võrdlemisi normaalse elurütmi, ehkki nüüd on riigi suurimad linnad Sydney, Melbourne ja Canberra lukus.

Pärast piirangute tühistamist austraallaste jaoks on Morrisoni sõnul prioriteet oskustöölistel ja rahvusvahelistel tudengitel, pärast keda jõutakse turistideni.

«Me jõuame ka rahvusvaheliste reisijateni, ilmselt järgmisel aastal,» lausus peaminister.

Austraalia jagas vahepeal karantiinivaba reisimulli Uus-Meremaaga, kui mõlemad riigid olid sisuliselt koroonavabad.

Uus-Meremaa kehtestas aga karantiininõude, kui Austraalia kaotas kontrolli koroonaviiruse deltatüve puhangu üle, mille tõi Sydneysse USA lennukimeeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles