INTERVJUU ⟩ Tenzer: Venemaa tahab näidata lääne nõrkust (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Nicolas Tenzer esines Tallinnas Lennart Meri konverentsil.  FOTO: Annika Haas / Lennart Meri Konverents 2021
Nicolas Tenzer esines Tallinnas Lennart Meri konverentsil. FOTO: Annika Haas / Lennart Meri Konverents 2021 Foto: Annika Haas/Lennart Meri Konverents 2021

Kui EL tahab strateegilist autonoomiat, ei tuleks liikmesriikide kaitse-eelarveid tõsta mitte kahele, vaid pigem viiele-kuuele protsendile SKTst, ütleb Nicolas Tenzer.

Prantsuse mõttekodalane ja endine riigiametnik seda aga juhtumas ei näe. Tenzeri sõnul pole ELil praegu ei plaani ega ka tahet jõulisemaks ühiseks välispoliitikaks.

Kas arusaam strateegilisest autonoomiast, mida propageerivad ELi ülemkogu juht Charles Michel ja kõrge esindaja Josep Borrell, vastab prantsuse arusaamale sellest, kuidas strateegiline autonoomia peaks toimima?

Minu arvates mitte. Strateegilise autonoomia idee suhtes on ohtralt väärarusaamasid. Kui see tähendab, et end tuleb NATOst distantseerida, siis see on lihtsalt eksitus. Strateegilist autonoomiat on vaja juhuks, kui USA ei võta tegutsemist tõsiselt, et ELil oleks võimalus astuda USA asemele ja tegutseda omal käel.

Toon ühe näite. Aastal 2013, kui Barack Obama otsustas mitte tegutseda pärast Ghouta keemiarünnakut Süürias, kui ta pärast punase joone tõmbamist ei teinud midagi, oli toonane Prantsusmaa president François Hollande valmis tegutsema, kõik meie sõjalised plaanid olid paigas, aga Prantsusmaal polnud võimalik omal käel seda teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles