Lääneriigid nõuavad Venemaalt aru Navalnõi mürgitamise kohta (2)

Copy
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Foto: Simonovsky District Court/reuters/scanpix

45 riigist koosnev rühm, teiste seas Suurbritannia, Saksamaa ja Kanada nõudsid teisipäeval üleilmses järelevalveorganis Venemaalt vastust Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi mürgitamise kohta.

Venemaal on vastavalt Keemiarelva Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) reeglitele küsimustele vastamiseks aega kümme päeva, ütlesid delegaadid.

Lääneriikide andmeil rünnati Navalnõid mullu augustis Venemaal nõukogudeaegse närvimürgiga Novitšok. Teda raviti Saksamaal, kuni ta naasis Venemaale, kus ta nüüd vanade pettussüüdistuste tõttu vangis viibib.

«Täna teavitasid 45 osalisriiki, teiste seas Suurbritannia OPCW täitevnõukogu, et esitavad Venemaale vastavalt konventsiooni 9. artiklile ametlikult küsimusi Navalnõi mürgitamise kohta,» on öeldud Briti delegaatide Twitteri postituses. «Venemaal on vastamiseks 10 päeva,» lisati säutsus.

Ka Kanada ja Saksamaa teatasid Twitteris, et kirjutasid 45 riigi avaldusele alla.

«On hädavajalik, et Venemaa tutvustaks üksikasjalikult samme, mis on astutud selleks, et uurida ja heita valgust keemiarelva kasutamisele oma territooriumil,» seisis avalduses, millest osa vahendati Briti delegatsiooni Twitteri kontol.

Moskva on alati oma osalust eitanud. Navalnõi ise süüdistas rünnakus Venemaa presidenti Vladimir Putinit. 

Suurbritannia teatas vahepeal, et jätkab Venemaa survestamist seoses 2018. aastal aset leidnud Novitšoki-rünnakuga endise topeltagendi vastu Inglismaa linnas Salisburys. Sergei Skripal ja tema tütar ning üks juhtumit uuriv politseinik haigestusid raskelt ning närvimürgiga kokku puutunud kohalik naine suri hiljem.

Avalduses kutsuti üles ka Venemaa liitlast Süüriat relvainspektoreid riiki lubama, öeldes, et Damaskus jätkab oma kohustuste rikkumist OPCW ees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles