Kohus mõistis endise Serbia politseiniku mõrvade eest 20 aastaks vangi (1)

BNS
Copy
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv.
Kohtuhaamer. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Priština kohus mõistis teisipäeval 20 aastaks vangi endise serblasest politseiniku tema rolli eest 13 albaanlasest tsiviilisiku mõrvas 1990. aastate Kosovo sõja ajal.

Kohtu avalduses on öeldud, et ta oli osaline «ulatuslikus ja süstemaatilises rünnakus, mille Serbia politseinikud ja poolsõjaväelised üksused viisid läbi etnilistest albaanlastest tsiviilisikute vastu Sllovis ja selle naaberkülas Terbovcis».

Kohus mainis üksnes tema initsiaale G.S., kuid Kosovo meedia andmeil oli tegemist Goran Stanišićiga.

Ellujäänud pealtnägijad, peamiselt naised, tunnistasid, et nägid teda korduvalt rühmades, kes panid mehi seina äärde ning lasid nende naiste, emade ja tütarde silme all maha.

Endine Serbia reservpolitseinik mõisteti süüdi mitte üksnes mõrvades, vaid ka osavõtus kohalike tsivilistide väljasaatmisest, lisas kohus.

Kosovo inimõigusrühmituste andmeil hukkus Serbia vägede rünnakus Sllovile ja Terbovcile 45 inimest ja 11 sai haavata. Üle saja abaanlaste kodu põletati maha ja sajad olid sunnitud põgenema.

Kohtuotsused Kosovo ja Serbia relvajõudude liikmete vastu on harvad, sest diplomaatiliste suhete puudumine teeb võimatuks kahtlusaluste üleandmise.

Kohtuotsusest nähtub, et Stanišić on pärit samast Sllovi külast, kus tapmised aset leidsid. Ta pages pärasr sõda Serbiasse, kuid vahistati 2019. aastal piiriületuskatsel.

Süüdistusi eitanud Stanišić võib otsuse edasi kaevata.

Aastail 1998-1999 peetud sõjas lahku lüüa soovinud Kosovo albaanlastest sisside ja Serbia sõjaväe vahel hukkus umbes 13 000 inimest, neist enamik albaanlased.

See lõppes pärast kolm kuud väldanud NATO pommitamiskampaaniat, mis sundis Belgradi oma vägesid välja viima ja jätma valitsemise ÜRO-le.

Kosovo kuulutas end 2008. aastal Serbiast iseseisvaks. Seda on tunnustanud sadakond riiki, kuid mitte Serbia ja selle liitlased Venemaa ja Hiina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles