EL ja USA peavad olema võrdsed partnerid tulemaks toime väljakutsetega

BNS
Copy
Europarlament.
Europarlament. Foto: ELYXANDRO CEGARRA via www.imago-images.de

Euroopa Liit (EL) ja USA peavad olema võrdsed partnerid, et tulla toime üleilmsete väljakutsetega, edastas kolmapäeval värsket raportit europarlamendi pressiteenistus.

EL-i ja USA suhetes on vajalik tõhusam kooskõlastamine, lisaks peab ühendus tugevdama oma strateegilist autonoomiat.

EL-i ja USA suhteid käsitlev raport tunnustab USA pühendumust reeglitel põhinevale mitmepoolsusele ning rõhutab, et vajalik on tihe koostöö USA ja sarnaselt mõtlevate riikide vahel.

Atlandi-üleses koostöös peab EL püüdlema Ühendriikidega sellise partnerluse poole, mis keskendub ühistele huvidele. Samas tuleb EL-il tugevdada oma strateegilist sõltumatust kaitse- ja majandussuhetes ning kaitsta liidu diplomaatilisi, julgeoleku- ja majandushuve.

Atlandi-üleste pingete vältimiseks peavad USA ja EL paika panema ühise lähenemise Hiinaga seotud küsimustes. Parlament tunnustab India ja Vaikse ookeani piirkonna strateegia abil saavutatud edu, ent rõhutab, et koostöös Hiinaga tuleb pidada silmas inim- ja vähemuste õiguste kaitset ning pingete leevendamist Lõuna- ja Ida-Hiina mere piirkonnas, Hongkongis ja Taiwanil.

Samuti on vajalik tõhusam omavaheline konsulteerimine, et vältida tulevikus selliseid pingeolukordi nagu kaasnes USA, Ühendkuningriigi ja Austraalia kolmepoolse julgeolekukokkuleppe AUKUS sõlmimisega.

Raport märgib ka, et Euroopa Liidu ja USA kaubandus- ja tehnoloogianõukogu avakoosoleku plaanipärane toimumine 29. septembril Pittsburghis oli positiivne samm ning vaidlusküsimusi tuleb arutada avatult ja otsekoheselt.

Raport mõistab hukka Afganistani vägivaldse ülevõtmise Talibani poolt pärast USA ja Euroopa vägede väljaviimist ning nõuab põhjalikku Atlandi-ülest arutelu Afganistani missiooni õppetundide üle. Lisaks rõhutab parlament, et vajalik on Atlandi-ülene koostöö Afganistani naaberriikidega, et aidata seal varjupaiga leidnud Afganistani inimesi.

Raportöör Tonino Picula, (S&D, Horvaatia): «Vajame uuenenud ja tugevat Atlandi-ülest partnerlust, et tegelda ühiste väljakutsetega. Mõned neist on ümbritsenud meid juba aastakümneid, mõned on osa uuest globaalsest dünaamikast. Kahtlemata on USA endiselt EL-i lähim ja tähtsaim strateegiline partner. Ja ma usun, et strateegiliselt autonoomne Euroopa Liit oleks Ameerikale parim partner!»

Raport kiideti heaks kolmapäeval. Poolt hääletas 550, vastu 83 ja erapooletuks jäi 55 parlamendiliiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles