HRW: Prantsuse politsei heidutab Calais'sse kogunenud migrante

Copy
Prantsuse munitsipaaltöötajad Calais' äärealal asuvas migrandilaagris 25. mai 2021.
Prantsuse munitsipaaltöötajad Calais' äärealal asuvas migrandilaagris 25. mai 2021. Foto: DENIS CHARLET/AFP/Scanpix

Prantsuse politsei tekitab Calais' sadamalinnas migrantidele kannatusi, kiusates neid telkide mahavõtmisega ja sundides tänavail ekslema, leidis Human Rights Watchi (HRW) raport neljapäeval.

75-leheküljeline raport annab ülevaate meetoditest, mida võimud kasutavad, et hoida ära migrantide koondumist Calais' ümbruses.

Viis aastat tagasi lammutati seal hüüdnime «Džungel» saanud migrandilaager, kus peatus kõrgajal kuni 10 000 inimest.

Calais on olnud aastaid migrantide kogunemispunkt, kust üritatakse liikuda üle La Manche'i väina edasi Suurbritanniasse.

HRW sõnul lammutab politsei süstemaatiliselt metsadesse, tühermaadele või sildade alla püstitatud telke ja konfiskeerib migrantide vara. Samuti heidutatakse migrante abistavaid vabaühendusi.

Vabaühenduste hinnangul on praegu Prantsuse rannikul Calais' lähedal 1500 kuni 2000 migranti, aga kohalikud võimud hindavad nende arvukust vaid 500-le.

Eelmisel nädalal andis siseminister Gerald Darmanin korralduse 400 migrandiga laagri väljasaatmiseks Calais' haigla lähedalt, viidates tervise- ja turavalisusnõuetele.

Sel puhul paigutati migrandid ajutistesse ulualustesse, kuid sageli jäävad nad laagrikoha lammutamise järel lihtsalt tänavaile hulkuma ja ööbimiskohta otsima.

Calais's baseeruvad inimõigusvaatlejad on kirjeldanud olukordi, kus telk võetakse maha ajal, kui inimesed on veel seal sees, ja siis aetakse nad sealt välja.

Prantsuse rannikuvalve statistika järgi on selle aasta esimese kaheksa kuuga üritanud La Manche'i väina ületada 15 400 inimest, mida on 50 protsendi võrra rohkem, kui oli kogu 2020. aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles