Afganistani hazarad ei usalda Talibani lubadusi

Copy
Hazara tütarlaps Afganistanis Bamiyanis 3. oktoober 2021.
Hazara tütarlaps Afganistanis Bamiyanis 3. oktoober 2021. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

Afganistani keskosas Bamiyani linna sissesõidu juures lehvib hazarade juhi ümberlükatud kuju kohal Talibani mustvalge lipp.

Pärast võimuletulekut seitse nädalat tagasi on islamistid lubanud olla mõõdukad ja kaasavad, aga Bamiyani hazarade kogukond ei usu Talibani lubadusi.

«Kõik on hirmul,» ütleb 26-aastane ajakirjanik Najwa, kes ei saa enam oma tööd teha. «Hazarade, ja eriti naiste jaoks, pole enam lootust,» nendib ta.

Najwa põgenes Talibani tulekul koos teiste hazaradega mägedesse, kuid pöördus nädal hiljem tagasi. Bamiyani Filmiakadeemia liikmena oleks ta saanud evakueeruda Prantsusmaale, kuid jäi hiljaks.

Afganistani uued valitsejad on välja kuulutanud amnestia ja lubanud reforme. Kuid aastail 1996–2001 toimunud repressioonide kordumine on paljude arvates tõenäolisem. «Me teame, et on toimunud inimrööve, mõrvu,» räägib Najwa.

Hazarad moodustavad viiendiku Afganistani 38 miljonist elanikust, aga neid on juba aastasadu taga kiusatud. Šiiamoslemitena on neile osaks saanud sunnide tagakius, mis oli eriti ränk Talibani eelmisel valitsusajal.

Islamistid on korraldanud mitu hazarade massitapmist. Human Rights Watchi (HRW) andmetel tapeti 1998. aastal Mazar-i-Sharifis vähemalt 2000 inimest, kellest enamik olid hazarad.

Amnesty International teatas sel nädalal, et 30. augustil tapeti Daykundi provintsis 13 hazarat, mis «tundub olevat sõjakuritegu». Üheksa tapetut olid alla andnud valitsusväelased.

Hazara tööline Bamiyanis 3. oktoobril. 
Hazara tööline Bamiyanis 3. oktoobril. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix

Sellest hoolimata kinnitab Bamiyani tegevkuberner Musa Nasrat, et hazaradel pole midagi karta. «On tõsi, et alguses inimesed kartsid,» ütles ta AFP-le, lisades, et algul põgenenud on nüüd tagasi pöördunud. Ta lisas, et Talibani vaenlane oli kukutatud president Ashraf Ghani korrumpeerunud valitsus, mitte šiiamoslemid.

Hazarade veenmiseks sai Bamiyani provintsi luurejuhiks šiiamoslem Mahdi Mujahid, kes kinnitas oma esimeses avalduses samuti, et kogukonnal pole midagi karta.

«Me ei saa neid usaldada,» kinnitab seevastu 33-aastane erakooli direktor Abdul Danesh Yar. Ta ütleb, et ajalugu on kinnitanud hazarade pidevat hävitamist ja küüditamist.

Talibani naasmine võimule on Bamiyanis eriti suur šokk. Ühtlasi on see paik, kus islamistid kaks aastakümmet tagasi võimul olles purustasid dünamiidiga muistsed Buddha hiigelkujud.

Provintsipealinn on saanud aastate jooksul palju välisabi ning seda juhtis aastatel 2005–2013 riigi esimene naiskuberner Habiba Sarabi, kes nüüd elab Türgis eksiilis.

Linna sissesõidu juures on aga purustatud Abdul Ali Mazari kuju, kes juhtis hazarade kogukonnaliidrina võitlust Talibani vastu ja suri 1995. aastal islamistide vangina.

Bamiyani hazarad.
Bamiyani hazarad. Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles