Stoltenberg: NATO peab Venemaa pahatahtlikule tegevusele reageerima (1)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Kenzo Tribouillard/Reuters/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles neljapäeval, pärast Vene delegatsiooni liikmete väljasaatmist väidetava luuramise eest, et allianss peab reageerima Venemaa pahatahtliku tegevuse sagenemisele.

«Otsus võtta kaheksalt Venemaa NATO delegatsiooni liikmelt akrediteering tehti, tuginedes luureandmetele, sest nad olid deklareerimata Vene luuretöötajad. Me oleme näinud Venemaa pahatahtliku tegevuse hoogustumist, vähemalt Euroopas, ja peame seega tegutsema,» ütles Stoltenberg.

«NATO juhi sõnul ei olnud Vene esindajate väljasaatmine seotud »ühegi kindla juhtumiga«,» kuid otsuse üksikasju ta ei täpsustanud.

NATO teatas kolmapäeval, et on jätnud akrediteeringust ilma kaheksa Venemaa esinduse liiget, nimetades neid «deklareerimata luurajateks». Vene delegatsiooni suurust kärbiti sellega poole võrra kümnele.

Stoltenberg märkis taaskord, et alliansi ja Venemaa suhted on halvimad alates külma sõja lõpust ning selle põhjuseks on Venemaa käitumine.

Lääne ja Moskva suhted on halvenenud alates Krimmi annekteerimisest 2014. aastal ja Venemaa toetuse tõttu Ida-Ukraina separatistidele.

Venemaal on juba pikka aega olnud NATO juures vaatlusmissioon osana kahe aastakümne eest loodud NATO-Vene nõukogust, mille eesmärgiks oli edendada koostööd ühistes julgeolekuvaldkondades.

Venemaa esindust on juba kord varem kärbitud, kui seitse selle liiget saadeti välja pärast 2018. aastal Suurbriannias aset leidnud närvimürgirünnakut endisele Vene topeltagendile Sergei Skripalile ja tema tütrele. Veel kolme akrediteeringutaotlused tollal tühistati.

NATO-Vene Nõukogu ei ole kasvanud pingete tõttu alates 2019. aastast kohtunud.

«Me oleme valmis pidama Venemaaga sisukat dialoogi ja oleme ka valmis kutsuma kokku NATO-Vene Nõukogu kohtumise,» lausus Stolenberg. «Me oleme tegelikult Venemaad juba pikalt kutsunud. Seni pole Venemaa positiivselt vastanud.»

Sky News teatas, et NATO otsus on seotud aprillis laekunud teabega ohvreid nõudnud plahvatustest Tšehhi laskemoonalaos 2014. aastal, millesse Praha sõnul olid segatud kaks Vene spiooni, kes olid väidetavalt seotud ka Skripalide mürgitamisega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles