EL: Facebook ja YouTube on hakanud vihakõnet vähem eemaldama

Copy
Facedbooki logo.
Facedbooki logo. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liit teatas neljapäeval, et Facebook ja YouTube on võtnud tänavu maha vähem vihakõnet kui mullu. Surve kehtestada sotsiaalmeediaplatvormidele rangemad reeglid on üha kasvamas.

EL-i iga-aastases raportis bloki vabatahtliku vihakõne vastase koodeksiga liitunud sotsiaalmeediaplatvormide kohta leiti, et vihakõne kõrvaldamise määr on langenud alla kahe kolmandiku esitatud kaebustest.

Leppega liitunud platvormid, nende seas ka Twitter, Instagram ja TikTok, eemaldasid 62,5 protsenti sisust, mille kohta esitasid märtsis-aprillis kaebuse 35 diskrimineerimise vastast ühendust 22 liikmesriigist.

Seda on vähem kui 71 protsenti, mis eemaldati samal kuuenädalasel perioodil aastail 2019 ja 2020.

Koodeks tugineb vabatahtlikkusele, kuid Euroopa Liit on koostamas ka laiahaardelist regulatsiooni, tuntud kui digiteenuste määrus, mis annaks blokile suuremad volitused.

Selle vastuvõtmisel võivad sotsiaalmeediafirmad olla seadusevastase sisu eiramisel silmitsi kopsaka trahviga. Samuti nõutakse suuremat läbipaistvust selle kohta, mis postitusi kasutajate voogudel näidatakse.

Määrust arutavad praegu Euroopa Parlament ja EL-i Nõukogu.

EL-i ametnike sõnul on kavale hoogu andnud Facebooki vilepuhuja Frances Haugeni hiljutised paljastused.

«Me peame pakkuma reegleid ja tegema platvormid senisest enam vastutavaks, mitte tuginema ainult vabatahtlikele skeemidele,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová pärast vestlust Haugeniga.

Haugen ütles teisipäeval USA seadusandjatele, et Facebook külvab lõhesid ja kahjustab lapsi ning platvormi tuleb viivitamata reguleerima hakata.

EL-i aruandest nähtus, et vihakõne eemaldamise määr kahanes Facebookis ja YouTube'is, kuid kasvas Twitteris ja Instagramis.

TikTok, mida hinnati esimest korda, eemaldas 80 protsenti sisust, mille kohta kaevati.

Kõige sagedamini anti teada vihakõnest seoses seksuaalse orientatsiooni ja ksenofoobiaga, teatas EL.

Kokku esitati platvormidele vaatlusperioodil 4500 kaebust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles