Poola president: EL peab peatama rändevoolu Valgevenest

Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: Yiannis Kourtoglo/Reuters/Scanpix

Euroopa Liit peab rakendama «konkreetseid meetmeid», et peatada migrantide suunamine Valgevenest üle piiri Poolasse, ütles neljapäeval Poola president.

President Andrzej Duda ei täpsustanud, mis meetmeid võtta tuleb, kuid väljendas lootust saada abi, mis läheb kaugemale sellest, mida bloki piirivalveagentuur FRONTEX juba osutab.

"Ma usun ja loodan, et Euroopa Liit võtab kindlaid meetmeid panemaks Valgevene võime oma hoiakut muutma," ütles Duda pärast kõnelusi oma Küprose ametivenna Nicos Anastasiadesega.

Valgevenesse on turistiviisadega meelitatud tuhandeid migrante Süüriast, Iraagist, Afganistanist ja Aafrikast, keda on julgustatud minema edasi Poola, Leetu ja vähemal määral ka Lätti.

Hiljuti hukkus teel läbi metsa ja sohu Poola kurnatuse tagajärjel mitu migranti.

Duda ütles, et olukord Poola-Valgevene piiril on rahvusvahelise õigusega "täielikus vastuolus" ja süüdistas Valgevene võime vastutustundetuses.

Duda sõnul proovib Poola vältida piiril toimuva muutumist mandriüleseks kriisiks. EL-i riigid võivad tema sõnul puhata rahus teadmisega, et bloki välispiiri kaitseb Varssavi.

Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja hoiatas kolmapäeval humanitaarkatastroofi eest, mida Valgevene režiim püüab tekitada läbi rändelaine võimaldamise EL-i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles