Poola kohtu otsus seadis riigi kokkupõrkekursile ELiga (23)

Postimees
Copy
Eile Poola põhiseaduskohtu juurde kogunenud meeleavaldajad kandsid Euroopa Liidu lippe ja võrdlesid võimupartei PiS juhi Jarosław Kaczyński valitsemisstiili Venemaa presidendi Vladimir Putini omaga.
Eile Poola põhiseaduskohtu juurde kogunenud meeleavaldajad kandsid Euroopa Liidu lippe ja võrdlesid võimupartei PiS juhi Jarosław Kaczyński valitsemisstiili Venemaa presidendi Vladimir Putini omaga. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix

Varssavi ja Brüsseli juba pikalt kestnud vastasseisu pingestab veelgi Poola põhiseaduskohtu eilne otsus, mille kohaselt on osa Euroopa Liidu lepingute artikleid riigi konstitutsiooniga ühildamatud.

«Euroopa Liidu Kohtu katsed sekkuda Poola õigussüsteemi rikuvad õigusriigi põhimõtet, Poola põhiseaduse ülimuslikkuse põhimõtet ning suveräänsuse säilitamise põhimõtet Euroopa integratsiooni protsessis,» otsustas kohus eile.

Põhiseaduskohtu president Julia Przyłębska tõi otsuses välja mitu artiklit, mis on tema sõnul põhiseadusega ühildamatud. Samuti ütles ta, et ELi institutsioonid ületavad neile lepetes ettenähtud pädevuse ulatust.

PiSi esimees Jarosław Kaczyński tervitas eilset Poola põhiseaduskohtu otsust. «Poolas on kõrgeim juriidiline dokument põhiseadus ning kõik Euroopa regulatsioonid, mis Poolas kehtivad, peavad olema kooskõlas põhiseadusega,» lausus ta ajakirjanikele. «See kehtib ka kohtunikkonna puhul ja Euroopa Liidul pole siin midagi öelda.»

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles