Taliban valvab enda hävitatud Bāmyāni budade asupaika

Copy
Talibani võitleja valvamas paiga ees, kus kunagi seisis üks islamiliikumise enda hävitatud buda kujudest.
Talibani võitleja valvamas paiga ees, kus kunagi seisis üks islamiliikumise enda hävitatud buda kujudest. Foto: Bülent Kiliç/AFP/Scanpix

Talibani võitlejad on hakanud valvama paika, kus seisid muistsed Bāmyāni budad, mille islamiliikumine oma eelmisel võimuperioodil dünamiidiga õhku lasi.

Bāmyāni provintsi keskosas asuvad hiidskulptuurid olid 1500 aastat vanad, kui Talibani režiim need 2001. aastal islamivastaseks kuulutas ja hävitada lasi.

Islamivõitlejatel läks kaljusse uuristatud monumentide purustamiseks rohkem kui kolm nädalat.

Nüüd seisab kunagiste kujude juures pronkstahvel kirjaga «Talibani võimud hävitasid Budad 2001. aastal», taamal longivad talibid ja lehvib islamiliikumise valge lipp.

Afganistani uus peaminister Mohammad Hassan Akhund oli üks budade hävitamise peakorraldajaid, ütles ajaloolane Ali A. Olomi Penn State Abingtoni ülikoolist.

Vastates küsimusele, kas kujude õhkimine, mida peetakse üheks julmemaks roimaks maailmapärandi vastu, oli hea mõte, ei suutnud noor talib Saifurrahman Mohammadi oma häbi varjata.

«Noh… ma ei oska kommenteerida,» lausus Mohammadi, kes määrati hiljuti Bāmyāni kultuuribüroosse.

«Ma olin väga noor,» ütles ta uudisteagentuurile AFP. «Kui nad seda tegid, pidi islamiemiraadil selleks põhjus olema.»

«Ent kindel on see, et nüüd me oleme pühendunud oma riigi ajaloolise pärandi kaitsmisele. See on meie vastutus.»

Mohammadi sõnul vestles ta hiljuti UNESCO ametnikega, kes Talibani võimuletuleku järel välismaale pagesid, ja palus neil Afganistani naasta.

Kohalikud ametnikud ja endised UNESCO töötajad, kes piirkonnas baseerusid, ütlevad, et Talibani võimuletuleku järel varastati või hävitati tuhandeid hindamatuid artefakte.

«Ma kinnitan, et rüüstamine toimus, aga see oli enne meie saabumist,» väitis Mohammadi, süüdistades vargaid, kes tegutsesid vana riigivõimu taganemisest tekkinud vaakumis.

«Me uurime ja üritame neid tagasi saada,» lisas ta.

Bāmyāni org asub Hindukuši mäestiku keskmes ja märgib budismi levikuala läänepoolset tippu.

Piirkonnale on sajandite vältel oma jälje jätnud ka pärsia, türgi, hiina ja kreeka mõjud, mis on jätnud endast maha rikkaliku keskkonna, millest suur osa on tänini läbi uurimata.

Talibani uus režiim on rõhutanud, et tahab riigi arheoloogiapärandit kaitsta.

Et riigi majandus vappub, «on nad aru saanud, et pärandikaitse pakub kindlat sissetulekut», ütles Philippe Marquis, kes juhib Prantsuse arheoloogide delegatsiooni Afganistanis.

Bāmyānis käib praegu ka töö kultuurikeskuse ja muuseumi kallal, mis on osa 20 miljoni dollarisest UNESCO-toetusega projektist ja pidi avatama sel kuul.

Maailmapärandi spetsialistid aga kahtlevad, et sealsed budad kunagi taastatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles