AK ⟩ Väärinfo ohustab demokraatiat

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Kremli töövahend on muuhulgas oponentide hanekstõmbamine - Aleksei Navalnõi kaastöötaja Leonid Volkovina esinenud mees (üleval vasakul) peab maha videokonverentsi Ukraina poliitikute ja ametnikega. Volkovina esinenud mees on tegelikult Aleksei Stoljarov, kes on Volkovina rääkinud ka meie parlamendi liikmetega. 
Kremli töövahend on muuhulgas oponentide hanekstõmbamine - Aleksei Navalnõi kaastöötaja Leonid Volkovina esinenud mees (üleval vasakul) peab maha videokonverentsi Ukraina poliitikute ja ametnikega. Volkovina esinenud mees on tegelikult Aleksei Stoljarov, kes on Volkovina rääkinud ka meie parlamendi liikmetega. Foto: Fotomontaaž/kuvatõmmis

Selle aasta aprillis näitas Läti rahvusringhääling LTV eksklusiivintervjuud Leonid Volkovi, Venemaa vangistatud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi parema käega. Volkov kuulutas, et Navalnõi kampaaniaülema koha võtab üle you­tuber Juri Dud. Pommuudis levis Lätis kui kulutuli.

Paar tundi hiljem võttis LTV uudise tagasi. Videokõnes ei astunud üles mitte Volkov, vaid süvavõltsingu (deepfake) tehnoloogia abil temana esinenud kelmid, Kremli kriitikuid varemgi hanitanud Vladimir Kuznetsov ja Aleksei Stoljarov.

Petturid ise eitasid süvavõltsingu kasutamist: nende sõnul oli tegemist lihtsalt meigi ja hämara valgusega. Volkovi hinnangul oli mängus siiski ka süvavõltsing. Lisaks avaldas Navalnõi abi, et kelmidega olid tema pähe suhelnud ka Baltimaade parlamendiliikmed ja Ühendkuningriigi alamkoja väliskomisjoni juht.

«See on digitaalne oht demokraatiale,» hoiatab Läti strateegilise kommunikatsiooni asjatundja Solvita Denisa-Liepniece, milline mõju on tahtlikul väärinformatsiooni levitamisel. Ta kirjeldab, et digitaalmaailmas liigub areng kiiremini, kui inimesed õpivad sellega toime tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles